Hamas ponovo izabrao Haleda Mešala za lidera

Hamas je u svađi sa liderom Zapadne obale, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, i očekuje se da će se Mašal posvetiti procesu pomirenja koji je trenutno na mrtvoj tački

  • 0

Haled Mešal, dugogodišnji vođa militantne palestinske organizacije Hamas, danas je ponovo izabran na tu funkciju, a u glasanju, koje je održano u Kairu, učestvovali su lideri Hamasa iz Pojasa Gaze i sa Zapadne obale.

Glasali su i hamasovci u egzilu, kao i oni koji se nalaze u izraelskim zatvorima.

Mešal (56) na čelu je Hamasa od 1996. godina. Važi za relativnog pragmatistu, zbog čega uživa podršku Turske, Egipta i Katara.

Hamas je u svađi sa liderom Zapadne obale, palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, i očekuje se da će se Mašal posvetiti procesu pomirenja koji je trenutno na mrtvoj tački.

Rascep je nastao 2007. godine, kada je Hamas otrgnuo Pojas Gaze od Abasa. Rivali su potom zasnovali zasebne vlade na Zapadnoj obali i u Gazi.

Prema rečima dvojice Hamasovih zvaničnika, Mešal je lako pobedio u glasanju Šure, saveta ove organizacije koji ima šezdesetak članova.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA