HEJGEL: Pjongjang je prava i jasna pretnja SAD

- Činimo sve što možemo, radeći s Kinom i drugima, da smirimo situaciju na Korejskom poluostrvu. Nadam se da će Sever prekinuti sa svojom, veoma opasnom retorikom - poručuje američki sekretar za odbranu

  • 5

Američki sekretar za odbanu Čak Hejgel kaže da pretnje Severne Koreje i nedavne akcije Pjongjanga predstavljaju "pravu i jasnu opasnost" po Sjedinjene Američke Države i njene saveznike Južnu Koreju i Japan.

- Mi uzimamo te pretnje ozbiljno. Činimo sve što možemo, radeći s Kinom i drugima, da smirimo situaciju na Korejskom poluostrvu. Nadam se da će Sever prekinuti sa svojom, veoma opasnom retorikom - rekao je Hejgel prilikom obraćanja na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu.

Hejgel je ponovio da Pjongjang "sada ima nuklearne kapacitete" što su pokazali nedavnim testiranjem raketa i ocenio da je problematična njihova "ratoborna retorika".

- Postoji put ka miru na problematičnom Korejskom poluostrvu, ali to ne uključuje stvaranje nuklearnih pretnji ili preduzimanje provokativnih akcija - naveo je američki sekretar za odbranu povodom sve većih tenzija između Severne i Južne Koreje, što poziva na prikazivanje vojne snage SAD u okolnim vodama i nebu nad dve Koreje.

Severna Koreja blokirala je pristup zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong predstavnicima Južne Koreje, što je novi potez u sve većoj eskalaciji krize za koju Seul i Vašington okrivljuju Pjongjang i njegovo "neodgovorno" ponašanje.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BgPetar

    3. april 2013 | 22:43

    ANKETA: + za Severnu Koreju - za USA,Juzna Koreja i ostatak sveta...

  • aleksandrar

    3. april 2013 | 23:56

    sta se palite...ja nikad nisam video te korejce da nesto izjavljuju..uvek to radi cnn umesto njih tako da neverujem da oni prete americi..vec ameri sami prave izgovor da ih napadnu

  • србин

    3. april 2013 | 23:55

    Ево вам га амери тражили сте и добит ће те ! Само напред .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA