DINKIĆ: Ruski zajam od 500 miliona dolara

Ministar finansija kaže da će se Vlada odmah izjasniti o ruskoj ponudi, a već 9. aprila u Moskvi potpisati sporazum

  • 3

Rusija je ponudila Srbiji 500 miliona dolara zajma za podršku budžetu, a ovaj kredit, na deset godina i uz dve godine počeka, imaće fiksnu kamatu od 3,5 odsto, izjavio je ministar finansija Mlađan Dinkić.

On kaže da će se Vlada odmah izjasniti o ruskoj ponudi, a već 9. aprila u Moskvi potpisati sporazum.

- Predlog ruske strane u potpunosti je u skladu sa dogovorom koji sam nedavno postigao sa ruskim kolegom Sipuaonovom. Ideja je bila da se putem ovog zajma zadužimo, ali samo ukoliko je on pod uslovima koji su povoljniji od onih koje imamo kroz emisije evroobveznica. Pre nepuna dva meseca smo se izdavanjem evroobveznica zadužili uz kamatu od 4,87 odsto - kaže Dinkić.

Prema njegovim rečima, ovaj zajam povoljniji je čak i od investicionog koji je nedavno definisan sa Ruskom Federacijom, a koji će koristiti "Železnice Srbije". On je, posle skoro dve godine ugovaranja, uzet uz kamatu od 4,1 odsto.

Ministar Dinkić kaže i da će nam sredstva biti uskoro dostupna.

- U ovom slučaju, sporazum je napravljen bez dugih pregovaranja stručnih službi. Već na prvoj sednici Vlade ću predložiti da ponudu ruskih partnera prihvatimo, a očekujemo i da sporazum potpišemo već 9. aprila u Moskvi. Tada ću, zajedno sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, biti u dvodnevnoj poseti Rusiji, a planiran je i naš susret sa premijerom Dmitrijem Medvedevim - izjavio je Dinkić.

Poseta Moskvi biće, dodaje ministar Dinkić, prilika i za razgovore o mogućnosti da se i automobili nađu na listi proizvoda za koje bi važio bescarinski promet između dve zemlje.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA