KONEKTIKAT: Izglasan jedan od najoštrijih zakona o oružju u Americi!

Javnost u Konektikatu se bori sa pitanjem bezbednosti od momenta kad je došlo do stravičnog masakra u Osnovnoj školi "Sendi Huk" u gradiću Njutaun, kada je 14. decembra 20-godišnji Adam Lanza usmrtio 20 dece uzrasta od pet do 10 godina i još šest odraslih osoba

  • 0

Država Konektikat usvojila je jedan od najoštrijih zakona o oružju u SAD, kao odgovor na prošlogodišnji masakr u osnovnoj školi, u kome je 27 osoba ubijeno, uključujući 20 dece.

Posle nekoliko sati rasprave u Senatu i Donjem domu parlamenta Konektikata, koja je na momente bila vrlo teška, usvojen je zakon na 139 strana.

Zakon sada ide na potpis guverneru te države, Danelu Maloju, koji namerava da ga danas potpiše.

Javnost u Konektikatu se bori sa pitanjem bezbednosti od momenta kad je došlo do stravičnog masakra u Osnovnoj školi "Sendi Huk" u gradiću Njutaun, kada je 14. decembra 20-godišnji Adam Lanza usmrtio 20 dece uzrasta od pet do 10 godina i još šest odraslih osoba.

Ispotavilo se da su Lanza, inače duševno poremećena osoba, i njegova majka posedovali u kući čitav arsenal oružja, povrh onog koje je on koristio u tom napadu, kao i više stotina komada municije.

Predsednik Barak Obama je nakon tragedije pozvao na jače mere kontrole oružja, a zakonodavci traže novu inicijativu za ograničavanje upotrebe oružja, uključujući zabranu oružja poput puške "bušmaster" AR-15, koju je Lanza koristio.

Njegovi predlozi su naišli na zastoj u Kongresu, a Obama planira da u ponedeljak poseti Konektikat, kako bi izvršio pritisak na poslanike u Vašingtonu.

Obama je danas posetio Kolorado, gde je ponovio svoj poziv da sprovode strože provere prilikom prodaje oružja, što je mera, kako navodi AP, koja bi mogla da naiđe pre na podršku u Kongresu umesto predložene zabrane posedovanja ubojitog oružja ili ograničavanja prodaje raspršujuće municije.

Konektikat se tako pridružio Kaliforniji, Njujorku, Nju Džerziju i Masačusetsu koji su već pooštrili zakon o kontroli oružja.

Ipak jak lobi u vidu Nacionalne asocijacije za oružje (NRA) i dalje smatra da je posedovanje oružja ključno za bezbednost ljudi i uspevala je do sada da u više navrata blokira napore na uvođenju oštrijih zakona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA