DUŽAN K'O SRBIJA: Spoljni dug za pet godina uvećan za petinu!

U odnosu na prethodni mesec, spoljni dug smanjen je za 1,3 odsto, jer je došlo do kratkotrajnog zatišja u tempu zaduživanja, ali je izvesno da će već od februara početi da raste, ocenjuje IZIT

  • 6

Ukupan spoljni dug Srbije krajem januara 2013. godine iznosio je skoro 25,4 milijarde evra, što je za 1,3 odsto manje nego prethodnog meseca, ali je u odnosu na stanje s kraja 2008. godine ukupan spoljni dug Srbije uvećan za petinu, objavljeno je u novom biltenu Instituta za tržišna istraživanja (IZIT).

Prema tome, na mesečnom nivou je evidentno, usled uticaje sezone, došlo do kratkotrajnog zatišja u tempu zaduživanja, ali kako se obaveze prema kreditorima i budžetskim obveznicima ne mogu izmirivati bez ulaska u nove dugove, to je sasvim izvesno da će već od februara ukupan spoljni dug Srbije porasti, ocenio je IZIT.

Ono što je donekle olakšavajuća okolnost jeste da se za potrebe punjenja budžeta na međunarodnom finansijskom tržištu dobijaju povoljnije pozajmice nego u prethodnom periodu i tako stvara prostor da se novim pozajmicama vrate nepovoljniji dugovi iz prethodnog perioda.

- Međutim, bez suštinskih reformskih zahvata u javnom sektoru koji "guši" privredu, a koja stalno traži nove "infuzije" novca iz tuđih izvora finansiranja, samo se odlaže eksplozija ukupnog, ne samo spoljnog nego i unutrašnjeg duga - naveo je taj institut.

Spoljni dug javnog sektora je krajem januara iznosio 11,98 milijardi evra i za 1,7 odsto bio je manji nego u decembru prošle godine. No, u odnosu na stanje iz decembra 2008. godine, spoljni dug države je porastao za 83,7 odsto.

Spoljni dug koji je indukovao privatni sektor krajem januara iznosio je 13,4 milijarde evra i za 0,9 odsto bio manji nego u poslednjem mesecu 2012. godine.

Za razliku od države, banke i preduzeća su u odnosu na stanje iz 2008. godine redukovali svoj spoljni dug za 7,1 odsto, što ukazuje na njihovo racionalnije ponašanje, ali i na preinvestiranje preduzeća u prethodnom periodu, pa su bila prinuđena da, u uslovima slabije privredne aktivnosti, stopiraju nova zaduživanja kako bi mogli da izmiruju obaveze prema kreditorima, pa čak i prodajom dela imovine.

Tendencije rasta učešća javnog i smanjivanja udela privatnog sektora u kreiranju ukupnog spoljnog duga Srbije biće zakonomerne i u 2013. godini, tako da je realno očekivati da više od polovine spoljnog duga Srbije na kraju ove godine čini javni sektor, navedeno je u biltenu IZIT-a.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Илија Чворовић

    7. april 2013 | 11:32

    Продали све што имамо, наследили 11 милијарди које је Слоба склонио и задужили се још 24,5 милијарди па за то мораш да будеш или идиот или издајник. Не разумем што Србија нема снаге да их све похапси па метак у чело, прогласи банкропство и отараси се спољних крвопија на њихов начин...и почне из почетка да добро одабраним пријатељима...

  • vlada

    7. april 2013 | 11:32

    Od cega da ti da dobre plate i od cega da otvore fabrike i da imas dobar posao zapitaj se malo. I samo daj daj daj neko da ti da... Uradi nesto sam. Lezi lebe da te jedem. Zbog takvih kao ti ova zemlja je tu gde smo sada i samo sve vise i vise tonemo

  • ja

    7. april 2013 | 11:13

    A sta to nas briga? Da ne zaplacemo mozda? Neka smene lopovcine i dovedu ljude sa strane, da vide kako nece biti duga! Ovo je ocigledno zemlja kojom ne moze i ne zna da vlada Srbin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA