JOSIPOVIĆ: Nema ledenog doba u odnosima sa Srbijom!

Josipović je istakao da "teza medija da je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije naprosto nije tačna" i da "takva tvrdnja proizlazi iz možda nešto hladnije retorike s obzirom na pojedine izjave koje smo čuli od strane suseda"

  • 1

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da teza medija da je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije nije tačna i da proizlazi iz "možda nešto hladnije retorike" iz Srbije.

- Podsetiću da sve ono što se događalo u poslednje tri godine i dalje ima kontinuitet. Države sarađuju na rešavanju otvorenih pitanja. Daleko smo od toga da se sva pitanja reše - izjavio je Josipović u intervjuu za mrežu "Dojče vele".

On je podsetio da se hrvatski i srpski zvaničnici neprekidno susreću na multilateralnim nivoima i međusobno razmenjuju posete, da dve države sarađuju na progonu kriminalaca i ratnih zločinaca, da se otvaraju kompanije s jedne i druge strane, sportski klubovi igraju, umetnici nastupaju sve češće s jedne i druge strane granice.

- Naravno, ono što jeste povod za tu netačnu tezu o ledenom dobu je to što nema zvaničnih susreta između predsednika (Tomislava) Nikolića i mene. Naći ćemo se onog trenutka kada obojica budemo mogli uveriti svoje građanke i građane da donosimo neki dobar vetar. O tome se vode razgovori. Mi nemamo nikakvih diplomatskih sporova i ne trebamo posrednike. Nije nužno da se susrećemo na neutralnom terenu - naglasio je hrvatski predsednik.

Josipović je istakao da "teza medija da je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije naprosto nije tačna" i da "takva tvrdnja proizlazi iz možda nešto hladnije retorike s obzirom na pojedine izjave koje smo čuli od strane suseda".

Na pitanje kako komentariše nedavne incidente u Hrvatskoj, u kojima su Srbi bili meta govora mržnje, Josipović je ocenio da su to ekscesi pojedinaca i da ne prihvata tezu prema kojoj je njihovo ponašanje "paradigma hrvatske politike".

- Pogledajte stanje ili slične izjave u Holandiji, Nemačkoj, Francuskoj, čak i uz nasilje. Prema tome, ne prihvatam tezu prema kojoj je eksces nekih, rekao bih za politiku egzotičnih likova, paradigma hrvatske politike. Ne prihvatam tezu da bi to menjalo naša ustavna i politička načela, koja su vrlo jasna. Hrvatska je demokratska zemlja i poštovaće sva prava koja poznaje Ustav - dodao je Josipović.

On je istakao da je Hrvatska potpuno spremna da pomaže Srbiji i svim ostalim zemljama jugoistočne Evrope na putu ka EU.

- Naš je strateški interes članstvo svih zemalja jugoistočne Europe u EU. Naravno, one će poput nas morati da ispune sve uslove koji su pred njima. Ako im bude potrebno, imaće našu političku i tehničku pomoć - kazao je Josipović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • blam blam

    7. april 2013 | 17:49

    Hrvatska će uvući Srbiju u EU ako se narod ne odupre. Čitajte što piše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA