HEROJ NACIJE: Vijetnamac bombama branio svoju farmu od države! (FOTO)

Doan van Vuon, njegova dva brata i nećak osuđeni su na kazne zatvora između dve i pet godina zbog povređivanja nekoliko policajaca u gradu Haipong u Vijetnamu

  • 0

Jedan vijetnamski ribar postao je heroj nacije nakon što je uspeo da se odbrani od nelegalnog iseljenja minama i pištoljima koje je svojeručno napravio. On je osuđen na pet godina zatvora za pokušaj ubistva, a njegova kazna uzburkala je javnost i izazvala bes građana zbog zemljišta koje država nasilno uzima od građana zemlje.

Doan van Vuon, njegova dva brata i nećak osuđeni su na kazne zatvora između dve i pet godina zbog povređivanja nekoliko policajaca u gradu Haipong u Vijetnamu, prošlog januara.

Nelegalno oduzimanje zemljišta izaziva veliko nezadovoljstvo stanovništva komunističkog Vijetnama čije vlasti poseduju svu zemlju.

Ovaj slučaj bio je tema društvenih medija i blogova, koji su zatražili hitno menjanje zakona o zemljištu.

Vlada je ponudila zemljišne zakupe na 20 godina farmerima kao deo polise za seljake još 1990. godine, međutim, kritičari navode da su korumpirani državni službenici dozvolili nelegalne zaplene u zamenu za mito.

Državna televizija je objavila snimke sa suđenja na kojima se vide električni kablovi, metalne cevi i boce gasa koje je Vuon koristio da bi pravio bombe i pištolje.

Vlasti Haiponga priznale su da je Doanovo iseljavanje bilo nelegalno, a nekoliko policajaca koji su prisustvovali događaju, nedelju dana potom, pojavili su se na sudu.

Tran Din Trien, advokat osuđenog Vuona, rekao je da okrivljeni nije želeo nikoga da povredi, niti da nanese štetu, već je želeo da zaštiti svoju zemlju.

- Upozorio sam ih da ću se braniti. Boli me što su me naterali da ispadnem krininalac - preneo je Trien navode Vuona na društvenoj mreži Fejsbuk.

Brz ekonomski razvitak, strane investicije i industirjski napredak učinili su vijetnamsko zemljište veoma unosnim za ulaganje.

Napredak je ujedno doveo i do zloupotreba vijetnamske vlade koja dozvoljava zloupotrebe pri zakupima zemljišta u, navodnu, korist državne bezbednosti, odbrane i ekonomskog razvoja.

(M. R. / Izvor: Reuters.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA