Zatvoren granični prelaz između Kine i Severne Koreje za turiste

- Turističkim agencijama nije dozvoljeno da vode turiste tamo, pošto vlada Severne Koreje sada traži od stranaca da napuste zemlju - rekao je zvaničnik granične kancelarije u gradu Dandongu

  • 0

Najveći granični prelaz između Kine i Severne Koreje je zatvoren za turističke grupe, saopštio je danas kineski zvaničnik dok raste napetost na Korejskom poluostrvu, ali su i dalje dozvoljena poslovna putovanja.

- Turističkim agencijama nije dozvoljeno da vode turiste tamo, pošto Vlada Severne Koreje sada traži od stranaca da napuste zemlju - rekao je zvaničnik agenciji AFP u graničnoj kancelariji u kineskom pograničom gradu Dandongu.

Prema njegovim rečima, poslovni ljudi mogu da ulaze i napuštaju Severnu Koreju slobodno. On, međutim, nije precizirao koja zemlja je zabranila ulazak turista u Severnu Koreju.

Kina je jedini veliki saveznik Severne Koreje i najveći je trgovinski partner Severa i njegov pomagač u gorivu i hrani. Najveći deo robe ide preko Dandonga, kao i turističke grupe iz Kine koje su izvor čvrste valute Pjongjanga.

Jedna žena u turističkoj agenciji, po imenu Vu, izjavila je agenciji da su im gradske vlasti rekle da zbog napetosti na Korejskom poluostrvu turističke firme iz grada više neće moći da vode grupe u Severnu Koreju.

- To je potpuno severokorejska odluka jer nam je rečeno da Severna Koreja više ne dopušta turističkim grupama da ulaze u zemlju - rekla je ona.

Fotograf agencije je danas video više vozila, uključujući automobile, autobuse i kamione kako prelaze u oba pravca preko mosta na reci Jalu, koja čini granicu između dve zemlje.

Granicu je prešao i voz, a na reci su viđeni severnokorejski patrolni čamci i helikopter koji je nadletao to područje.

Kineska ukupna razmena sa Severnom Korejom iznosila je 1,3 milijarde dolara u prvom kvartalu ove godine, što je manje za 7,2 procenta u odnosu na prošlu, saopštila je kineska carina danas. Kineski izvoz je bio niži za 13,8 procenata i iznosio je 720 miliona, dok je uvoz porastao za 2,5 posto na 590 miliona dolara.

Turistički promet preko prelaza u Dandongu odnosi se najvećim delom na kineske grupe, dok drugi stranci u Severnu Koreju lete avionima iz Pekinga.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA