Kako je pre 72 godine stvorena genocidna NDH (VIDEO)

U marionetskoj državi sila Osovine, koju je finansirala fašistička Italija, vođa ustaškog pokreta Ante Pavelić pobio je više od 217.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma

  • 18

Na današnji dan, pre tačno 72 godine, na inicijativu fašističke Italije stvorena je kvinsliška Nezavisna Država Hrvatska (NDH), marionetska država sila Osovine, pod čijim je okriljem vođa ustaškog pokreta Ante Pavelić pobio više od 217.000 Srba, 30.000 Jevreja i isto toliko Roma.

Kada su nemačke trupe 10. aprila 1941. ušle u Zagreb, dočekane su od najvećeg dela građana sa oduševljenjem i zasipane su cvećem. Ustaški eksponent Slavko Kvaternik proglasio je "uskrsnuće Nezavisne Države Hrvatske", čije je centre za obuku, finansijsku i političku pomoć pored Italije obezbeđivala i grupa pristalica Hrvatske stranke prava.

Program NDH, koji je formulisao Mile Budak, bio je da se Hrvatska očisti od Srba "ubijanjem jedne trećine, proterivanjem druge trećine i asimiliranjem preostale trećine". Na teritoriji NDH su osnovani koncentracioni logori, od kojih je po monstruoznim zločinima najpoznatiji bio logor u Jasenovcu.

Protiv Srba bilo je sve dozvoljeno - da se na ovom području mogu nekažnjeno progoniti, mučiti, zlostavljati, hapsiti i ubijati. A za rešenje "srpskog pitanja", vlast je imala blagoslov Rimokatoličke crkve i zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca.

NDH je nestala zajedno s Trećim rajhom 1945. godine, a faktički nikada nije preuzela kontrolu nad svim prostorima na koje je pretendovala. Zauzimala je područje nekadašnje Banovine Hrvatske i celu Vrbasku banovinu, a granica na istoku sa Srbijom bila je reka Drina.

U današnjim okvirima NDH je zauzimala područje Republike Hrvatske (osim Istre, Rijeke, Zadra, ostrva Krk, Cres, Lošinj, Lastovo i Vis koji su pre bili odvojeni od Kraljevine Jugoslavije), čitavu teritoriju Bosne i Hercegovine, Srem i Zemun. Nakon proglašenja, granice su bile nekoliko puta menjane.

Pavelić je imao pretenzije da "uzme" i Sandžak i Novi Pazar zbog muslimanskog stanovništva, čak je tamo upućena i ustaška vojska, koja je za svega dva dana zauzela čitav Sandžak, no Italijani su to zaustavili.

Avgusta 1944. ministar spoljnih poslova NDH Mladen Lorković i ministar rata Ante Vokić su pokušali da izvrše državni udar, zbace Pavelića i prevedu NDH na stranu antihitlerovske koalicije. Lorković-Vokićev puč nije uspeo i zaverenici su na kraju pogubljeni. NDH će do kraja rata ostati najverniji nemački saveznik u Evropi.

Do početka 1945. vojska NDH se povukla bliže Zagrebu zajedno sa nemačkim i kozačkim vojnicima. Njih su nadjačali partizani uz pomoć Crvene armije. U maju 1945. dugačka kolona domobrana, ustaša, kozaka, četnika i slovenačkih domobrana uz brojne civile povlačila se ispred partizana prema Italiji i Austriji.

U međuvremenu, Ante Pavelić se odvojio od grupe i preko Austrije i Italije pobegao u Peronovu Argentinu, gde je na njega izvršen atentat koji je preživeo. Posle toga pobegao je u Frankovu Španiju, gde je i umro 1959. Nekoliko drugih članova vrha NDH je zarobljeno u maju i junu 1945. i osuđeno na smrt ili dugogodišnje zatvorske kazne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MAX

    10. april 2013 | 14:29

    Genocidna tvorevina...pih!!! Pobili su u Jasenovcu i drugim logorima 100-tine hiljada neduznih ljudi....proterali 250.000 ljudi iz Krajine....i oni nekome nesto da pricaju?!?!?! Hrvatska i Nemacka su ista go*na...NACISTICKE zemlje koje su pobile milione ljudi! Za mene ce oni uvek biti FASISTI!!!!

  • aquarius

    10. april 2013 | 14:33

    Све то званична Србија занемарити и заборавити на свом безалтернативном путу у безалтернативну еуропу...

  • gg

    10. april 2013 | 14:27

    Treba da se sudi za ovo sada ! Lepo kaze Seselj da iza svega stoji Vatikan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA