OTKRIVAMO: Istorijsko pismo kojim je Pavelić iz Argentine pozivao ustaše na oslobođenje Hrvata! (FOTO)

Ustaški poglavar je i nakon poraza u II svetskom ratu i bekstva u Argentinu bio politički aktivan, održavao je kontakte sa saborcima u svetu i pozivao na ponovno uspostavljanje NDH

  • 11

Ustaški poglavnik i ratni zločinac Ante Pavelić, samo godinu dana pred atentat na njega 1957. godine, od čijih je zadobijenih rana umro dve godine kasnije u Madridu, bio je veoma aktivan i politički delovao, što dokazuje i njegovo pismo upućeno ustaškom oficiru Antonu Vrankoviću 1956. godine u kom tvrdi da je kucnuo čas za ponovno oslobađanje Hrvata i uspostavljanje NDH!

"Smatram da je došlo vreme kada moramo pojačati naš rad kako bi bili potpuno spremni za konačnu i odlučnu borbu, koja će doneti s Božjom pomoću oslobođenje hrvatskog naroda i ponovno uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske. Mi smo sve izdržali i ostali na liniji, a sada nam svi priznaju, a i više od toga, da smo bili na pravom putu", napisao je Pavelić u pismu upućenom Antonu Vrankoviću u Englesku.

Poglavar ustaške NDH je nakon poraza u ratu preko Austije i Italije pobegao u Argentinu, a Vrhovni vojni sud SFRJ osudio ga je u odsustvu zbog počinjenih ratnih zločina nad Jevrejima, Srbima i Romima u Hrvatskoj.

On je sve vreme do atentata na njega, 10. juna 1957. godine, bio u mestu Lomas del Palomar, a prema nekim izvorima, sve do same smrti bio politički aktivan i održavao vezu sa pripadnicima ustaškog pokreta u Jugoslaviji i svetu.

O tome svedoči i ovo pismo Vrankoviću, koje je samo jedno u nizu koje je poglavar NDH pisao svojim ljudima.

Pismo je kucano na pisaćoj mašini, a čini se da ga je Pavelić sam kucao, ili ih je diktirao osobi neveštoj s njom jer su prepuna grešaka i kucanja slova preko slova, a po formi su izvan standarda kakve primenjuju profesionalni daktilografi.

Zanimljivo je i to da pismo ima memorandum Poglavnika Nezavisne Države Hrvatske, a tu je i čuveni pozdrav "ZA DOM SPREMNI!"

Prema do sada dostupnim istorijskim činjenicama, Vranjković je Pavelića sreo samo jednom, 1943. godine, kada ga je u Zagrebu poglavnik primio sa grupom ustaških pitomaca, polaznika vojne škole.

Kad su Nemačka i njeni saveznici izgubili rat, ostaci poraženog Pavelićevog režima rasuli su se na sve strane. Vranjković je nakon zarobljeništva u Italiji i Austriji dospeo u Englesku, a Pavelić je nakon kraćeg skrivanja u Italiji pobegao u Argentinu.

Podsetimo, zagrebački "Jutarnji list" je ranije ekskluzivno objavio više od 30 pisama do sada nepoznatih javnosti koja pružaju direktan uvid u prilike koje su vladale u samom vrhu ustaške emigracije i međusobno sumnjičenje Ante Pavelića i njegovih saradnika.

PEJIN: USTAŠKI POKRET I PAVELIĆ BILI SU BLISKI VRHU KPJ!

Srpski istoričar Jovan Pejin kaže za Telegraf da je ovo pismo autetično i da poglavar NDH nikada nije prestajao da održava veze se ustašama u svetu.

- U pismo ne bi trebalo da se sumnja, jer je Pavelić bio skriboman. On je na taj način konstantno održavao kontakte s ustaškom mašinerijom u svetu čiji je epicentar bio u Rimu - kaže on.

Pejin kaže da nije čudo to da je rukovodstvo SFRJ znalo za pisma i delatnosti Pavelića, ali, kako tvrdi on, Tito i partija nisu bili zainteresovani za njega jer ih je više mučio četnički pokret.

- Titova državna bezbednost, kao i najuže rukovodstvo KPJ, bilo je tesno povezano s ustašama, pa ne čudi onda što nisu reagovale. Tito i KPJ su bili više zainteresovani za Srbe u svetu i četnike jer su im oni bili protivnici dok im je ustaški pokret bio blizak - tvrdi on.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cetnik

    15. mart 2013 | 18:17

    Blok sedi jedan! Atentat na pavelica izvrsio je srpski junak Blagoje Jovovic bivsi pripadnik jugoslovenske vojske u otadzbini!

  • Milan

    15. mart 2013 | 19:06

    Blagoje Jovović, ( rođen u Bijelopavlićima, Crna Gora ), je zajedno sa Krivokapićem ( rođenim na Cetinju ) u Buenos Airesu izvršio atentat na ovo smeće, koje samo izgledom podsijeća na ljudsko biće. Naravno, umro je u mukama, koje je zaslužio.

  • vukašin

    15. mart 2013 | 17:19

    Dobro Srbija i postoji kad sve ovo vidiš. Ali smo sami sebi najviše krivi. Jebo nas Jugoslavija i Karađorđevići zajedno. Kad oni mozga nisu imali, opet dolaziš na to dobro Srbija i postoji .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA