REAKCIJE NA DODIKOVO SVEDOČENJE: Od pohvala do optužbi za saučesništvo

Pojavljivanje Milorada Dodika u Haškom tribunalu kao svedoka odbrane Radovanu Karadžiću izazvalo je različite reakcije u BiH - od pohvala za hrabrost i časnost do ocena da je postao saučesnik u zločinu

  • 3

Svedočenje Milorada Dodika na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu izazvalo je različite reakcije u BiH - od pohvala hrabrosti do ocene da je postao saučesnik u zločinu.

Potpredsednik RS Emil Vlajki ocenio je da je Dodik, kao svedok Karadžićeve odbrane, pokazao izuzetnu hrabrost i časnost.

- Dodik je razotkrio politizaciju i militarizaciju vere, demonizaciju srpskog naroda, politikantstvo Haškog tribunala. Na taj način usprotivio se novom svetskom poretku, njegovim zločinima, slugama i lažima - kazao je Vlajki za RTRS.

On je dodao da će Dodik "definitivno ući u istoriju srpskog naroda kao pozitivna ličnost, a svojim izuzetnim nastupom pred Haškim tribunalom osvojio je naklonost miliona Srba i svih istinoljubivih ljudi, kako u zemlji, tako i u dijaspori"

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši premijer RS Mladen Ivanić kazao je da je aktuelni predsednik RS Milorad Dodik jučerašnje svedočenje u Haškom tribunalu iskoristio za sopstvenu dnevnopolitičku promociju i ''pokušaj popravljanja opšte negativne slike u RS", koja je, kako je ocenio, "generalno jako loše''.

Ivanić je za agenciju Anadolija rekao da se RS nalazi pred ozbiljnim ekonomskim problemima, da nova vlast nema ni koncepta, ni ideje, a da je promena vlade u stvari pokušaj da se javnost zabavi i skrene pažnja sa velikih ekonomskih problema.

- Verovatno, radi skretanja pažnje, dešavaće se i novi događaji za zabavljanje naroda - tvrdi lider PDP.

Osude Dodikovog svedočenja stižu iz stranaka i nevladinih organizacija iz Sarajeva, pa ga je tako Stranka demokratske akcije optužila da je svojim svedočenjem u korist Karadžića postao saučesnik u ratnim zločinima.

Nevladina organizacija "1. mart", koja zagovara pojačani povratak hrvatskih i bošnjačkih prognanika u RS, ocenila je da je Dodik svojim iskazom u Hagu poslao poruku pretnje mogućim povratnicima.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu oglasila se saopštenjem u kome pored ostalog stoji da "kao i uvek, tako i u Hagu, u Dodikovim izjavama činjenice ne igraju ulogu".

- Činjenica je da prvi predsednik BiH Alija Izetbegović nije, kako kaže Dodik, napravio temelj za sukobe na području BiH, nego je to rezultat velikosrpske politike i vojne agresije na BiH - piše u saopštenju koje prenosi agencija Fena.

Predsednik RS Milorad Dodik istakao je juče tokom svedočenja u Haškom tribunalu da je za rat u BiH kriv osnivač i lider SDA Alija Izetbegović koji je pokušao da sprovede plan o stvaranju islamske države u BiH zasnovane na šerijatskom pravu, mada nije imao većinsku podršku stanovništva za to.

- Za rat je kriv Alija Izetbegović. Svi su 1992. potpisali Kutiljerov mirovni plan, ali Izetbegović je po povratku u Sarajevo odbio taj sporazum. Mesec dana kasnije rat je buktao širom zemlje - rekao je Dodik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladan Srbijanac

    10. april 2013 | 21:21

    Covek je pozvan da svedoci, i dosao je! Rekao je svoj stav, i svaka cast! Pogledajte kako su oni bezgranicni demokrati odbili doci kao Holbrook i Chirac, a pozvani. Bravo Presednici, zivela Republika Srpska!

  • русија

    11. april 2013 | 00:54

    живела Република Српска !!!!

  • vukašin

    11. april 2013 | 08:05

    Mile svaka ti čast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA