• 1

ZLOČIN BEZ KAZNE: Ćuruviju ubili pre 14 godina

Vlasnik novina "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" ubijen je 11. aprila 1999. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao

  • 1

Novinarska udruženja i porodica ubijenog novinara Slavka Ćuruvije obeležiće danas 14 godina od njegove smrti.

U prisustvu članova porodice, kolega i prijatelja biće položen venac na spomen-obeležje Ćuruviji u Svetogorskoj ulici u Beogradu na mestu gde je ubijen.

Vlasnik novina "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. Bila je nedelja, Uskrs, agresija NATO-a na tadašnju SRJ trajala je već nedeljama.

Ubijen je ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao, i u kojoj se nalazio deo poslovnih prostorija njegovog "Dnevnog telegrafa", u pasažu u Svetogorskoj ulici, tada Lole Ribara, br. 35. u najužem centru Beograda.

Nekoliko dana ranije u dnevnom listu "Politika ekspres", koji je docnije ugašen, Ćuruvija je optužen za "priželjkivanje bombi i izdaju".

Istraga je, posle pada režima Slobodana Miloševića, utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, "povučeni sa zadatka".

Na osnovu zahteva Specijalnog tužilaštva istražni sudija saslušao je više od 100 predloženih svedoka. Pored ostalih saslušano je "27 pratilaca" pripadnika DB, niz bivših funkcionera te službe, obavljeno je medicinsko-balističko veštačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.

Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila je juče u vezi s ubistvom Ćuruvije da je taj slučaj najobimniji po količini prikupljenog materijala, svedočenjima, dokazima i izjavama i sadrži više od 2.000 strana dokumenata.

Brat ubijenog Slavka Ćuruvije, Jovo, obratio se uoči trinaeste godišnjice ubistva Jelku Kacinu, izvestiocu Evropskog parlamenta za Srbiju, jer ubistvo njegovog brata još nije razrešeno.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Komentari

  • zoran

    Sećate li se ko je bio ministar informisanja u to doba?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima