Skuplji pasoš, registracija i saobraćajna

Srbi od danas za izdavanje biometrijskih pasoša moraju da izdvoje 3.600 dinara, naknada za izdavanje vozačke dozvole iznosiće 876 dinara, a za saobraćajnu dozvolu 1.314 dinara

  • 6

Građane koji su od 10. aprila došli u policijske stanice kako bi produžili pasoš sačekalo je neprijatno iznenađenje. Iako na zvaničnoj internet prezentaciji MUP-a Srbije piše da je cena za izdavanje putnih isprava 2.000 dinara, ta usluga se od juče naplaćuje 3.600 dinara, saznaje Telegraf.rs!

Takođe, od subote će poskupeti i izdavanje vozačkih odnosno saobraćajnih dozvola: naknada za izdavanje vozačke dozvole iznosiće 876 dinara, a za saobraćajnu dozvolu 1.314 dinara.

Redakciji našeg portala javili su se ogorčeni građani koji tvrde da su morali za izdavanje pasoša da plate skoro duplu cenu!

- Juče sam uplatio 2.000 dinara ne znajući za promenu, a jutros su mi tražili "doplatu" do 3.600 dinara kad sam došao s dvomesečnom bebom na zakazani termin! Niko od službenika sa šaltera SIV 3 ili MUP-a Novi Beograd nije imao informaciju da će doći do poskupljenja - otkriva B. M. (37) iz Beograda.

Telegraf je obišao više policijskih stanica i u svima se izdavanje pasoša naplaćuje 3.60o dinara. Jedna uplatnica iznosi 3.000, a druga 600 dinara.

Neverovatno je da do danas, 11. aprila, niko od zvaničnika MUP-a nije izašao s informacijom da će do poskupljenja doći. U pokušaju da proverimo ko je preko noći doneo odluku o dizanju cene izdavanja novih pasoša, naišli smo na zatvorena vrata u MUP-u Srbije, koji je jedina relevantna adresa za ova pitanja.

Ovo je drugo poskupljenje izdavanja biometrijskih pasoša u Srbiji.

Inače, nova cena obrasca pasoša od 3.600 dinara predviđena je novom Uredbom o izmenama i dopunama Uredbe o ceni obrasca putnih isprava i vize i troškovima dostavljanja pasoša preko diplomatskog ili konzularnog prestavništva Republike Srbije (Sl. glasnik broj 30/2013).

Iznos od 3.000 dinara uplaćiuje se na račun Narodne banke Srbije - Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, a iznos od 600 dinara na račun budžeta Republike Srbije.

Uredbom o izmenama Uredbe o visini naknada za usluge koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova (Sl. glasnik 31/2013), koja stupa na snagu 13. aprila 2013. godine, izmenjene su naknade troškova registracije vozila.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA