NOVI REKORD: Otkrivena najviša statua pape Jovana Pavla II (FOTO)

Statua prikazuje papu Jovana Pavla II raširenih ruku, u belom, sa zlatnim krstom oko vrata. Statua je teška 10 tona i visoka 13,8 metara, te prevazilazi sličnu u Čileu

  • 0

U poljskom gradu Čestohovi otkrivena je najviša statua na svetu pape Jovana Pavla II. Inače, u ovom gradu je rođen nekadašnji poglavar rimokatoličke crkve, a statuu potpisuje projektant Lešek Lison.

Statua, kojom ova izrazito katolička zemlja odaje počast svom sunarodniku, koji je preminuo 2005. godine, prikazuje ga raširenih ruku i u belom. Oko vrata mu visi zlatni krst.

Teška 10 tona i visoka 13,8 metara, statua prevazilazi sličnu u Čileu, a izdiže se iz parka u kome se nalaze minijature svetih mesta poput Lurda u Francuskoj.

Projektant Lison upoznao je Karola Vojtilu šezdesetih godina prošlog veka, pre nego što je 1978. preuzeo dužnost poglavara rimokatoličke crkve i uzeo ime Jovan Pavle II.

U Poljskoj se nalazi i najviša statua Hrista, spomenik visok 36 metara, koji je 2011. podignut blizu auto-puta u gradu Svjebođinu na zapadu zemlje.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA