AVGANISTAN: Proizvodnja opijuma na rekordnom nivou!

Ova zemlja je najveći proizvođač opijuma na svetu. Prošle godine je u toj zemlji proizvedeno oko 75 odsto od čitave količine opijuma na svetu, a ove godine bi taj procenat mogao dostići i 90 odsto zbog povećane proizvodnje

  • 2

Uzgajanje maka u Avganistanu, od koga se pravi opijum, biće povećano treću godinu zaredom i verovatno će dostići rekordni nivo, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

UN su u izveštaju navele da je uzgajanje maka drastično povećano u južnim oblastima talibanske teritorije, a naročito u regionima iz kojih su se koalicione snage povukle ili se spremaju da odu.

Povećanje proizvodnje je podstaknuto neobično visokim cenama opijuma, piše u izveštaju UN, prenosi AP.

Avganistan je najveći proizvođač opijuma u svetu i prošle godine je u toj zemlji proizvedeno oko 75 odsto od čitave količine opijuma u svetu, a ove godine bi taj procenat mogao dostići i 90 odsto zbog povećane proizvodnje. Od opijuma se dobija teška droga heroin.

Zapadni stručnjaci smatraju da se od prodaje maka uglavnom finansiraju lokalni moćnici i kriminalni klanovi u Avganistanu, a u manjoj meri talibani. Zato je za avganistansku vladu teško da uspostavi kontrolu u oblastima u kojima se privreda zasniva na prodaji opijuma na crnom tržištu, uprkos malim ali efikasnim snagama za borbu protiv narkotika.

- Kao što smo predvideli, proizvodnja opijuma će biti povećana treću godinu zaredom. Približavamo se rekordnoj proizvodnji - izjavio je direktor Kancelarije UN za drogu i kirminal u Avganistanu Žan Lik Lemaj.

Prema procenama UN, površina zasejana makom će ove godine premašiti 154.000 hektara, koliko je bilo zasejano 2012. i 131.000 hektara 2011. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    15. april 2013 | 15:41

    привредна грана у експанзији.... тако ислам заповједа

  • Mladen

    15. april 2013 | 15:38

    Zato i jesu tamo amerikanci kradu opijum i prave lijekove za d i peodaju ga za naftu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA