DIVLJACI S FARSKIH OSTRVA: Iz zabave kolju pitome i druželjubive kitove! (UZNEMIRUJUĆI FOTO)

Tokom letnjih meseci na stotine ovih sisara iz roda delfina zakolje se na plažama Farskih Ostrva, ne zato što su ubice gladne ili im treba meso za prodaju, već zato što je to vekovni ritual

  • 28

ČOVEK JE PROKLET! Kada tražimo surove običaje i krvave tradicije obično pogled bacamo ka Polineziji, Indiji, Kini i Africi, i ni za trenutak ne pomislimo da se praktično u našem "civilizovanom" susedstvu krije brutalno varvarstvo koje u sebi nosi jezivu, nepojmljivu količinu obesti i svireposti.

Farska Ostrva, samoupravna država u okviru Kraljevine Danske, ali ne i Evropske unije − saveza država koje snažan akcenat stavljaju na prava životinja i zaštitu životne sredine − domovina su običaja od koga će se normalnom i empatičnom čoveku sa iole zdravim razumom dići kosa na glavi, dok će se oni sa malo više svesti zapitati zbog čega ni Danska ni Brisel, uvek tako spremni da opletu po malima, ne urade sve što je u njihovoj moći (uključujući tu i pritisak pomoću sankcija) kako bi se sa ovim prestalo.

O čemu se, zapravo, radi? Tokom letnjih meseci svake godine, na stotine dugopernatih kitova-pilota, podvrste okeanskih delfina, zakolje se na plažama Farskih Ostrva: i to ne zato što su žitelji ove zemlje gladni, ne zato što im je meso ovih nesrećnih životinja potrebno za prodaju i radi preživljavanja, već zato što je to ritual koji se odigrava vekovima.

Da učestvuju mogu svi, ali obično su to samo muškarci. Žene stoje u pozadini i navijaju za svoje "hrabre heroje".

Kada se jato kitova uoči u blizini obale formira se flota brodića koji ove izrazito radoznale, pametne, vesele i druželjubive sisare (naše rođake, uzgred budi rečeno) namamljujue u plićak iz koga je bekstvo nemoguće, pa se nasukaju na plažu.

Tada nastupa masakr. Koristi se poseban nož za kitove kojim se seče leđno peraje ovog prekrasnog stvorenja. Ako ne uspeju da ih izvuku na pesak, koriste specijalne kuke koje zabadaju u njihova leđa ne bi li mogli da im kontrolišu kretanje.

Muke kroz koje ova bića prolaze beskrajne su. Utoliko su veće zato što su pune poverenje pratila ljudska plovila, željne društva svojih krvožednih "rođaka", naivno misleći da na zemaljskom šaru nema stvora koji je intrinsično zao.

Možda najgori aspekt celog ovog krvavog pira je to što Farani ne vide ništa loše u ovom: šta više, smatraju da je to njihovo pravo koje im niko ne može uskratiti, da je deo njihove kulture i neraskidivi deo njihovog identiteta.

Argumentacija Farana ide i dalje: prvo, da to nije lov nego ubijanje koje se vrši samo nad jatima koja plivaju u blizini obale; drugo, da ih ne love zbog prodaje već se meso distribuira među stanovništvom; i treće, da oni ne veruju da su ove životinje ugrožena vrsta.

Borci za zaštitu životinja se sa tim ne slažu. Oni ističu, potpuno ispravno, da postoje mnogi drugi izvori prehrane koji su im danas dostupni, a koji nisu bili dostupni njihovim precima kada su počeli sa ovom praksom.

Ovo, najblaže rečeno divljaštvo, navodi nas na pitanje, da li je kultura koja ovo ima u osnovi vredna čuvanja, i da li je ovakav identitet zreo za razaranje. Deluje nam neshvatljivo da neke zajednice nisu u stanju da naprave korak napred − iz mračne prošlosti u kome se ni život čoveka nije poštovao ka nekom lepšem svetu u kome će patnja biti svedena na minimum. Onaj koji je neizbežan.

Ako želite da nešto promeniti po ovom pitanju, možete da se priključite jednoj ili više onlajn peticija. Na primer, ovoj koja se može potpisati na sajtu Unleashed.org.au.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gillien

    20. april 2013 | 15:19

    Kakva divljacka stoka

  • Nis

    20. april 2013 | 15:24

    Covek je proklet,strasno,monstumi satanisticki

  • Kajmak

    20. april 2013 | 16:10

    Protiv nasilja sam. Ali njima treba jedna atomska da ih zbrise sa lica zemlje jer ne zasluzuju mesto na njoj. Stoka primitivna, zaostala, poremecena! Mnogo puta naidjem na ovu vesti i svaki put me obuzimaju strasni bes i tuga! Da li je moguce da ovo ne moze da se zaustavi?? Pa nemaju pravo na ta bica!! Kako je covek ogavan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA