POSLEDNJI POZDRAV GVOZDENOJ LEDI: Sahranjena Margaret Tačer (FOTO) (VIDEO)

Okupljena masa aplauzom je pozdravila prolazak kovčega, prekrivenog britanskom zastavom, od Vesminstera do Katedrale Svetog Pavla u kojoj je sahranjena

  • 0

Krunisane glave, visoki državni zvaničnici i slavne ličnosti iz svih oblasti života, odali su danas poslednju poštu bivšoj britanskoj premijerki Margaret Tačer, koja je sahranjena u Londonu.

Nekadašnja desničarska premijerka, koju je bivši Sovjetski Savez krstio kao "Gvozdena lejdi", sahranjena je uz vojnu počast, patriotske pesme, aplauze i suze, prenela je agencija Rojters.

Kovčeg, prekriven britanskom zastavom, bio je na lafetu koji su vukli konji i prošao je put od Vesminstera do Katedrale Svetog Pavla, u koju su ga uneli vojnici i mornari. Okupljena masa aplauzom je pozdravila prolazak njenog kovčega, a po ulici su bacali plave ruže.

Iz okupljene mase u Londonu, koja je došla da poslednji put pozdravi bivšu premijerku, mogao se, međutim, čuti i poneki zvižduk kao podsetnik na njenu konfliktnu vladavinu.

Njeni neistomišljenici su pevali pesmu "Ding dong, veštica je mrtva" i okretali leđa kovčegu, kao odraz nesuglasica koje ta britanska premijerka s najdužom vladavinom u 20. veku i dalje podstiče.

Poštovaoci Margaret Tačer smatraju šampionom slobode, a protivnici je optužuju za uništavanje društvene imovine i uvođenje zemlje u eru pohlepe.

Ankete pokazuju da mnogi Britanci ne odobravaju procenjeni trošak od 10 miliona funti (15 miliona dolara) za ceremoniju sahrane, koji plaćaju poreski obveznici u vreme stroge štednje i kresanja javnih izdataka.

Međutim, čak i kritičari Tačerove dopuštaju da je ona transformisala lice Britanije.

- Ona je bila prva žena premijer, ostala je na toj dužnosti duže nego bilo ko u poslednjih 150 godina, ostvarila je neke izvanredne stvari u svom životu - rekao je britanski premijer i sadašnji lider Konzervativne partije Dejvid Kameron.

On je naglasio da je "ono što se događa danas apsolutno odgovarajuće i ispravno", odbacivši sve kritike

Sahrani Margaret Tačer prisustvovalo je oko 2.300 zvanica iz 170 zemalja sveta, među kojima i kraljica Elizabeta II i njen suprug, princ Filip, britanski premijer Dejvid Kameron i članovi njegove vlade, 11 aktuelnih premijera, dva šefa država i 17 ministara spoljnih poslova.

Ceremonija opraštanja od Tačerove sprovedena je na isti način kao i od ledi Dajane, uz sve vojne počasti. Sahrana je bila zatvorena za javnost.

BEZ OBAME I MERKELOVE

Američki predsednik Barak Obama nije prisustvovao sahrani, što su britanski mediji tumačili kao "veliko razočaranje". Na sahranu nije došla ni Nensi Regan, udovica velikog američkog saveznika Tačerove Ronalda Regana.

Ceremoniji, koja se mogla meriti sa sahranom Vinstona Čerčila 1965, nije prisustvovala ni nemačka kancelarka Angela Merkel, kao ni bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je sa Gvozdenom lejdi delio ključne istorijske trenutke. Umesto Merkelove, na sahrani je prisustvovao nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele.

Lista gostiju na sahrani podstakla je glasine o diplomatskom ignorisanju, mada je portparol britanskog premijera Dejvida Kamerona juče izjavio da SAD nisu ignorisale Britaniju, jer će Obama poslao Džordža Šulca, državnog sekretara republikanskog predsednika Ronalda Regana i Džejmsa Bejkera, koji je imao više značajnih zaduženja u vladama Regana i Džordža Buša. Niko od uticajnih američkih porodica Klinton i Buš nije se pojavio na sahrani.

Kameronov portparol je rekao da je argentinski ambasador u Londonu Alisija Kasto odbila ponudu da prisustvuje sahrani, što odslikava pojačanu diplomatsku zategutost između tih dveju zemalja oko spornih Foklandskih ostrva.

Sahrani Margaret Tačer u Londonu prisustvovao je i grčki krunski princ Pavlos i princeza Mari-Šantal od Grčke.

Od svetskih visokih i javnih ličnosti sahrani su prisustvovali bivši američki potpredsednik Dik Čejni, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer, bivši britanski premijeri Toni Bler, Gordon Braun i Džon Mejdžor, kao i poslednji predsednik Južnoafričke Republike iz vremena aparthejda F.V. de Klerk.

Poljsku je predstavljao Leh Valensa i premijer Donald Tusk, Grčku ministar spoljnih poslova Dimitris Avramopulos, a Kanadu premijer Stiven Harper i bivši premijer Brajan Malroni. Češka je poslala premijera Petra Nečasa i bivšeg predsednika Vaclava Klausa, a Australija bivšeg premijera Džona Hauarda koji je došao sa suprugom.

Od slavnih ličnosti sahrani je prisustvovala zvezda serije "Dinastija" Džoan Kolins, pevačica Širli Bejsi, kompozitor Endrju Lojd Veber, britanski autor svetskih bestselera Džefri Arčer i pionir interneta Tim Berners Li.

Pogledajte video-snimak:

(M. R. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA