Računi za struju bez kamate na kamatu

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine rekla je da se odluka Ustavnog suda iz prethodne godine mora poštovati i da kamata na kamatu nije moguća, te će taj deo uskoro biti uklonjen iz računa za struju

  • 0

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović rekla je da će računi za struju za neki mesec drugačije izgledati i da iz duga za struju treba "ukloniti deo koji se tiče kamate na kamatu".

- Račun za struju danas ne izgleda dobro i građani ne znaju koliko su kilovata potrošili, niti koliko ih istinski košta kilovat-čas električne energije - rekla je Mihajlović novinarima, posle učešća na skupu potpisnika Povelje gradonačelnika za sprovođenje energetskih akcionih planova u Nišu.

Komentarišući reprogram dugova za struju privrede i domaćinstava, Mihajlović je rekla da se odluka Ustavnog suda iz prethodne godine mora poštovati i da kamata na kamatu nije moguća.

- Često se dešava da, i kad otpišete kamatu za 2012. godinu, osnovni dug je toliko veliki a ispostavlja se da je to kamata na kamatu - kazala je ona, i ponovila da se taj deo mora ukloniti.

Ono što još možda može da se uradi, to je da se poveća broj rata, navela je Mihajlović, i podsetila da je na inicijativu Ministarstva energetike Upravni odbor EPS-a doneo odluku da produži rok otpisa kamate.

- Postoji tačan listing o tome šta je vaš osnovni dug i šta su kamate - napomenula je ministarka, i dodala da su u EPS-u imali jako dobar softver za takve podatke.

Mihajlović je apelovala na privredu i građane da prihvate reprogram duga "ma kolika im bila rata", izražavajući bojazan da bi u suprotnom za mesec ili dva moglo da se govori o broju onih koji su isključeni sa elektromreže.

Ona je rekla da sistem socijalnih karata funkcioniše i da korisnici socijalne pomoći već ostvaruju popuste u pogledu gasa i električne energije.

- Ostali koji misle da mogu biti korisnici obraćaju se lokalnim socijalnim ustanovama koje procenjuju da li su ispunjeni uslovi da dobiju pomoć i to prosleđuju lokalnoj elektrodistribuciji - navela je MIhajlović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA