MMF: Privreda svuda raste osim u Evropi!

Italija i Španija će ove godine zabeležiti minus od 1,5 odsto, a još veći pad će se osetiti u Grčkoj - 4,2 odsto, Portugaliji 2,3 i Sloveniji 2 odsto

  • 3

Privredni rast se očekuje u svim krajevima sveta, samo ne u Evropi, piše "Dojče vele".

Evrozona je jedini region koji je još u recesiji, i čija će privreda da se smanji za 0,3 odsto. Oliver Blanšar, glavni ekonomista MMF-a, govori o tri različite brzine oporavka:

- Zemlje u razvoju, zemlje ubrzanog rasta, nastavljaju da idu napred brzim koracima. U razvijenim ekonomijama, međutim, vidimo sve veću odvojenost, s jedne strane SAD, s druge strane evrozona - rekao je Blanšar.

Ekonomija SAD će ove godine porasti za 1,9 odsto.

- To nije dovoljno da se značajno smanji stopa nezaposlenosti, ali, s obzirom na aktuelne mere štednje, to je izuzetan rezultat. Sledeće godine SAD bi mogle da imaju čak tri procenta rasta - kaže Blanšar.

Još pozitivnija je slika u zemljama u razvoju i zemljama brzog rasta, koje će ove godine u proseku zabeležiti rast od d 5,3 odsto. MMF prognozira da će Kina ove godine imati povećanje od osam procenata ili više, Indija oko šest odsto. Čak i afričke zemlje južno od Sahare čine motor svetske ekonomije.

- Ove zemlje su još 2012. porasle za skoro pet odsto. Verujemo da će se taj rast nastaviti i u narednim godinama. Mnoge zemlje u regionu su jače nego pre finansijske krize od 2008 - kaže za "Dojče vele" ekonomski istraživač MMF-a Abdul Abiad.

MMF za zemlje Severne Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike očekuje najmanje rast na nivou od svetskog proseka, između tri i četiri odsto. Čak i Japan, čija privreda stagnira godinama, razvio se znatno bolje od bolesne evrozone uz porast od 1,5 procenata.

U Italiji i Španiji ove godine će se zabeležiti minus od 1,5 odsto, saopštio je MMF. Još veći pad će se osetiti u Grčkoj - 4,2 odsto, Portugaliji - 2,3 odsto i Sloveniji - 2,0 odsto. Podaci za Kipar ne postoje u izveštaju MMF-a. Međutim, slab ekonomski učinak evrozone ne može se isključivo objasniti situacijom u kriznim zemljama na jugu Evrope.

Ni privreda Nemačke neće moći da preuzme ulogu lokomotive u Evropi. I ona će tokom ove godine porasti za samo 0,6 odsto. Blanšard je ovakav razvoj događaja nazvao zabrinjavajućim. Stanje bankarskog sektora je uznemirujuće, investicije i unutrašnja potrošnja slabe.

(Telegraf.rs/ Izvor: Dojče vele)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    19. april 2013 | 16:26

    A KAKO ZLOTVORE DA RASTE KAD NAM NE DATE DA ZIVIMO?

  • Пера Ложач КМ

    19. april 2013 | 20:07

    Зар није довољно све ово што сами за себе кажу, зар треба да се боримо да се уђе у европу која пропада, па да брже и ми дотакнемо дно...

  • anti antifa

    19. april 2013 | 17:24

    Što dalje od EU!Pa tamo će biti Hrvati.Valjda je to dovoljno da se opametimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA