Amerikanci podržali Čečene u ratu sa Rusijom, a vratilo im se bombama!

Ovo nije prvi put da se američka politika prema islamistima okreće protiv nje, pošto se slično desilo u Avganistanu. Tada je, podsetimo, Osama bin Laden bio glavni američki čovek

  • 14

Dvojica osumnjičenih za bombaški napad na Bostonski maraton su identifikovani kao braća iz Čečenije, koja je u poslednje dve decenije često koristila terorističke napade protiv Rusije u svojoj borbi za nezavisnost, od kojih je talačka kriza u moskovskom pozorištu 2002. godine koja je odnela 170 života najteži.

Reakcija Amerike na ratove u Čečeniji je bila negativna prema akcijama Rusije, zbog čega ne bi trebala da bude očigledna meta za teroristički napad iz Čečenije.

Predsednik Bil Klinton je rekao da će Rusija "platiti visoku cenu" za svoju taktiku upotrebe sile u Čečeniji.

Džordž Buš je 18. novembra 1999. oštro kritikovao Kremlj zbog vojne kampanje i rekao da bi strana pomoć Rusiji trebala da bude suspendovana ukoliko ne promeni politiku.

- Mislim da je Rusija prešla svaku granicu - kazao je tada Buš.

Državni sekretar SAD Medlin Olbrajt je 2000. u obraćanju Komisiji za ljudska prava Ujedinjenih nacija rekla da ne mogu da ignorišu "hiljade čečenskih civila koji su ubijeni i preko 200.000 kojih je isterano iz svojih domova".

- Izražavamo zabrinutost zbog brojnih, kredibilnih izveštaja o kršenjima ljudskih prava od strane ruske vojske u Čečeniji - dodala je Olbrajt.

Međutim, još jedna posledica sukoba u Čečeniji je bilo širenje islamskog radikalizma. U Čečeniji je većina populacije muslimanske veroispovesti, a neki eksperti tvrde da postoje i grupe koje su povezane sa Al Kaidom.

Ovo nije prvi put da se američka politika prema islamistima okreće protiv nje, pošto se slično desilo u Avganistanu. Tada je, podsetimo, Osama bin Laden bio glavni američki čovek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strucnjakowsky

    19. april 2013 | 17:27

    Akoooo,i shiptari ce im vratiti.Za sve ce im bog naplatiti i za Vietnam,Irak,Avganistan,i za SRBIJU.

  • Пера Ложач КМ

    19. april 2013 | 17:33

    Да су добро чинили, добром би им се и вратило

  • Mici

    19. april 2013 | 17:21

    Prokleta je amerika...!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA