ANKETA TELEGRAFA: Srbi za zabranu nošenja oružja!

Čak 44 odsto čitalaca izjasnilo se da treba zabraniti nošenje oružja, njih 36,5 odsto smatra da treba dozvoliti nošenje i posedovanje oružja, a 19,2 da bi i jedno i drugo trebalo kontrolisati

  • 4

Sudeći po rezultatima Telegrafove ankete o tome da li ste za strogu zabranu posedovanja oružja, najveći broj čitalaca, njih 44,4 odsto, odgovorilo je pozitivno. Za ovim brojem slede oni sasvim suprotnog stanovišta, koji smatraju da bi trebalo dozvoliti i posedovanje i nošenje oružja - njih je 36,5.

Kao što se i očekivalo, najmanje je onih koji se drže stava da bi i nošenje i posedovanje oružja trebalo kontrolisati. Njih je svega 19,1 odsto, što je u odnosu na čitaoce direktno sukobljenih stavova, priznaćete, daleko manje.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za međunarodne studije iz Ženeve od pre nekoliko godina, Srbi se nalaze na visokom šestom mestu po broju prijavljenog oružja.

U svetu je, međutim, u poslednje vreme sve više onih koji su okrenuti pacifističkom razmišljanju i veruju da civili nikako ne bi trebalo da poseduju, a kamoli nose oružje. Sudeći prema njima, neprihvatljivo je čak i objašnjenje prema kojem bi trebalo odobriti posedovanje oružja, zbog neophodne samoodbrane.

Takav izgovor, po mišljenju većine, jednostavno ne bi trebalo da postoji. Pre svega zato što je i pitanje samoodbrane diskutabilna tema. A, kako i ne bi bila kada je toliko puta do sada zloupotrebljena.

Jedan od razloga koji je nagnao ekipu Telegrafa da se pozabavi pitanjem stroge zabrane posedovanja oružja svakako je i nedavna tragedija koja se dogodila u Velikoj Ivanči.

Takve stvari jednostavno teraju čoveka da se zapita ne samo šta će civilu oružje, već i da li je moguće kontrolisati ko će kako i kada zloupotrebiti oružje za koje je na ovaj ili onaj način dobio dozvolu?

(E. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    22. april 2013 | 14:29

    U Srbiji već jeste zabranjeno nošenje oružja osim malom broju lica sa posebnom potrebom i dozvolom.

  • tt

    22. april 2013 | 19:31

    tako je, pitanja su bila totalni promašaj! bino je povećati kriterijume za izdavanje odobrenja za nabavku i držanje, za legalno nošenje retko ko ima.

  • Ss4

    22. april 2013 | 19:30

    Ili dajte svima da nose oruzje i na taj nacin se odbrane od kriminalaca koji poseduju oruzje ili ih svima oduzmite pa neka se razracunavaju rukama i nogama. Posten svet ne sme ni kucu svoju da brani oruzjem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA