Mladi Hrvati ne žele da žive sa Srbima!

Ispitivanje je, takođe, pokazalo da je stepen tolerancije mladih Hrvata naročito nizak prema Romima, homoseksualcima, Albancima i ostalim Balkancima

  • 13

U nedavnom istraživanju Instituta za društvena istraživanja i Fondacije Fridrih Ebert samo sedam odsto mladih Hrvata izjavilo je da želi Srbina za bračnog partnera, a 15 odsto kao komšiju.

Istraživanje je sprovedeno među 1.500 mladih u Hrvatskoj starosti između 14 i 27 godina.

Hrvatski portal "24sata" piše da su 1999. godine, samo četiri godine nakon "Oluje", rezultati istraživanja bili bolji, pa je tada 13 odsto mladih reklo da bi htelo Srbina za bračnog partnera, a 22 odsto za komšiju.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je stepen tolerancije mladih Hrvata naročito nizak prema Romima (70 odsto njih ne bi im dozvolilo da žive u Hrvatskoj), prema homoseksualcima (40 procenata ispitanika ih ne želi u komšiluku), prema Albancima i ostalim Balkancima.

Slična situacija je i u Srbiji, a istraživanje Cesida, za potrebe poverenika za zaštitu ravnopravnosti, pokazalo je da Srbi najveću distancu i najnegativniji stav imaju prema LGBT populaciji i HIV pozitivnima, kao i prema Albancima, Hrvatima, Romima i Bošnjacima.

U očima građana, najveća diskriminacija je prema Romima, osobama sa invaliditetom i starima, navela je nedavno poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, predstavljajući godišnji izveštaj poverenika za 2012. godinu na sednici Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Po njenim rečima, trećina ispitanika osuđuje diskriminaciju, a 18 odsto pokazuje izrazitu sklonost ka diskriminaciji, dok petina ispitanika ne zna da je diskriminacija zabranjena.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametnica

    23. april 2013 | 14:41

    Ucili ih roditelji...

  • Делија

    23. april 2013 | 15:17

    Никад веће зло нисмо доживели него од усташа.....

  • Aleksandar KM

    23. april 2013 | 16:32

    Ne zelimo ni mi sa njima,pa smo na istom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA