Svaki Srbin političke greške platio 110.700 evra!

Da smo izbegli ratove i razaranja, prosečna plata bila bi viša od 800 evra, a BDP bi bio između 17.000 i 22.000 dolara po glavi stanovnika. Bili bismo daleko ispred Mađarske, Poljske i Rumunije

  • 5

Šta bi bilo sa Srbijom da je Milošević uoči čuvenog mitinga na Gazimestanu odlučio da prvi u SFRJ raspiše višestranačke izbore umesto što je glumio Tita i hteo da balansira između Zapada i zamišljenog novog Istoka konceptom jednopartijskog pluralizma, pa je na kraju umesto jugoslovenskog Gorbačova ispao balkanski Staljin, piše "Nedeljnik".

- Beograd bi verovatno bio ekonomski centar ovog dela Evrope umesto Budimpešte - procenjuje ekonomista Goran Nikolić.

Istraživanja pokazuju da bi samo u ekonomskom pogledu Srbija bila najmanje duplo jača zemlja. I to pod pretpostavkom da je tranzicioni ekonomski razvoj išao u skladu s drugim zemljama bivšeg Istočnog bloka... A SFRJ je u tranziciji imala daleko bolje startne pozicije od drugih.

Prema analizi ekonomiste Miroslava Zdravkovića, prosečan građanin Srbije je u periodu od 20 godina (od 1990. do svetske krize 2009. godine) samo na platama "zakinut" za 57.300 evra, a svaki penzioner 35.200 evra.

Do tog podatka došao je analizom potencijalnog rasta plata u slučaju da je Srbija početkom devedesetih počela da se razvija kao druge zemlje u tranziciji i da je po "regularnoj dinamici pristupila Evropskoj uniji". Teže je proceniti kako bi se razvijale plate i penzije pod udarom krize, što umnogome zavisi od toga da li bi Srbija bila u evrozoni ili bi sačuvala svoju valutu. Tek, do 2013. godine gubitak prosečnog Srbina kreće se najmanje oko 65.000 evra, što je dvosoban stan u Beogradu.

Srbija je danas prvi put u istoriji manje razvijena nego Bugarska. Da smo izbegli ratove i razaranja, prosečna plata bi bila viša od 800 evra, a BDP bi bio između 17.000 i 22.000 dolara po glavi stanovnika. Bili bismo daleko ispred Mađarske, Poljske i Rumunije, današnjih članica EU, tvrdi Goran Nikolić.

"Nedeljnik" je uz pomoć naših ekonomista napravio i grafiku koja podrazumeva da bi Srbija, kao zemlju u koju je ulazio IBM i koja je imala najbolju startnu poziciju u Istočnoj Evropi, postala američki saveznik na Balkanu i ostvarila prosečne zarade od 918 evra do početka krize 2008. godine. Prema toj računici, svaki građanin Srbije oštećen je minimum za 110.700 evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    24. april 2013 | 20:19

    Nije glavni problem to sto je Milosevic glumio Tita, problem je sto ga nije dobro odglumio.

  • Danijels

    24. april 2013 | 20:55

    Ma ljudi, moj savet bezi te iz srbije!!! Austrija, Nemacka, Kanada, i td...

  • acA

    25. april 2013 | 06:47

    demokrate su napravile mnogo vecu stetu nego milosevic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA