APOTEKE: Zalihe lekova za još samo 20 dana!

Dok čekaju uputstva, većina državnih apoteka od 1. aprila ne nabavlja medikamente. Rafovi prazni, već za 20 dana ponestaje terapija za srce i za hronične bolesti

  • 1

Rafovi u državnim apotekama mogli bi uskoro da se isprazne, ako se hitno ne razjasni da li će lekove nabavljati centralizovano ili će, ipak, biti uslišen njihov zahtev da budu izuzete iz primene Zakona o javnim nabavkama.

Od 1. aprila, kada je ovaj zakon stupio na snagu, većina apotekarskih ustanova ne nabavlja lekove. Troše se zalihe, a niko ne može da predvidi koliko bi one mogle da potraju. Farmaceuti su, međutim, sigurni da nijedna od 37 apotekarskih ustanova, i oko 50 apoteka pri domovima zdravlja, u magacinima nema dovoljno lekova za uredeno snabdevanje u naredna dva i po-tri meseca, koliko traje postupak javnih nabavki.

U pojedinim terapijskim grupama već ima nestašice: deficitarni su neki lekovi za astmu, diuretici, antibiotici, preparati za koagulaciju krvi... Ako se nestašica produbi, prema procenama farmaceuta, prvo će nestati lekova za kardiovaskularne i druge hronične bolesti, za kojima je i inače najveća potražnja.

- Trenutne zalihe su, možda, dovoljne za još 20 dana. U međuvremenu ću, svakako, morati da, na način kao i dosad, nabavim lekove i po cenu da prekršim Zakon o javnim nabavkama - kaže Nebojša Jorgovanović, direktor Apotekarske ustanove "Požarevac" i predstavnik Udruženja državnih apoteka Srbije.

Ministarstvo zdravlja zvanično je tražilo da se državne apoteke, do sledeće godine, kada bi celo zdravstvo trebalo da pređe na centralizovano snabdevanje, izuzmu iz Zakona o javnim nabavkama. Iz Uprave za javne nabavke, međutim, poručeno je da državne apoteke moraju da poštuju Zakon i da su i prethodnih 10 godina bile u obavezi da lekove obezbeđuju putem javnih nabavki.

- Apoteke "Beograd" ne pokušavaju da izbegnu primenu Zakona o javnim nabavkama, već traže da se jasno utvrde status i obaveze apoteka. Primena Zakona o javnim nabavkama bez njegovih izmena ili dodatnih mišljenja, direktno dovodi Apoteku "Beograd" u situaciju da krši zakon o Zdravstvenom osiguranju koji definiše obavezu apoteka da imaju sve lekove sa liste RFZO - kaže direktor Dragana Simić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    26. april 2013 | 01:22

    Народ у Централној Србији умире, а ми се бакћемо око изгубљеног косова.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA