Maduro pet sati razgovarao s Fidelom Kastrom

Glavni razlog posete venecuelanskog predsednika Kubi je potpisivanje niza bilateralnih sporazuma koji se odnose na 51 projekat saradnje u različitim oblastima

  • 1

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro prvi put posetio je kao šef države Kubu i tokom posete u subotu pet sati razgovarao s nekadašnjim dugogodišnjim kubanskim liderom Fidelom Kastrom, javile su danas agencije.

- Pet sati sam proveo s Fidelom, razgovarali smo o ''komandanteu'' (nedavno preminulom venecuelanskom predsedniku Ugu Čavezu, sećajući se kako su ta dva čoveka (Kastro i Čavez) uspeli da izgrade odnose između naših zemalja koje prevazilaze okvire strateškog saveza, to su bratski odnosi - rekao je Maduro posle razgovora s liderom kubanske revolucije.

Fidela je, kako prenosi agencija RIA Novosti, nazvao "nepobedivim komandantom" Latinske Amerike, iz čijeg je iskustva učio i sam Čavez.

- Tako i mi, čavesovci, revolucionari 21. veka, nastavljamo Čavezovo delo - rekao je predsednik Venecuele.

Glavni rezultat Madurove posete Kubi je potpisivanje niza bilateralnih sporazuma koji se odnose na 51 projekat saradnje u različitim oblastima.

Rojters prenosi Madurove reči da će dve zemlje ove godine uložiti dve milijarde u "socijalni razvoj", ali da nije jasno da li se to odnosi na projekte iz sporazuma, o kom je malo saopšteno, ili na neke druge poslove.

Tokom boravka u Havani, venecuelanski predsednik je sa aktuelnim liderom Kube Raulom Kastrom učestvovao u radu redovnog zasedanja međuvladine komisije za saradnju, navode agencije.

Trenutno je Venecuela glavni politički i ekonomski saveznik Kube.

Prema sporazumu potpisanom pre jednu deceniju, Karakas dnevno isporučuje ostrvskoj državi vise od 100.000 barela nafte, što se delimično kompenzuje uslugama više od 40.000 kubanskih stručnjaka - medicinara, predavača, tehničkih i sportskih eksperata.

Godišnja robna razmena između dve zemlje premašuje osam milijardi dolara.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA