NASA ljuta na Kongres, jer plaća Rusiji prevoz astronauta

Prema najnovijem ugovoru sa Ruskom svemirskom agencijom, koji je objavila NASA, ovaj trošak obuhvata prevoz ruskom letelicom "sojuz" do MKS i natrag, kao i obuku za šestoro astronauta u 2016. i 2017. godini

  • 0
Reflekcija Sunca o Zemlju Foto: André Kuipers/ESA/NASA

NASA je saopštila da Rusiji za prevoz astronauta do Međunarodne kosmičke stanice (MKS) i natrag za period od dve godine mora da plati 424 miliona dolara i optužila je Kongres za ovaj izdatak.

Prema najnovijem ugovoru sa Ruskom svemirskom agencijom koji je objavila NASA, ovaj trošak obuhvata prevoz ruskom letelicom "sojuz" do MKS i natrag, kao i obuku za šestoro astronauta u 2016. i 2017. godini.

To znači da su dvogodišnji troškovi po jednom astronautu 70 miliona dolara, što je znatno više od prethodnog iznosa od 63 miliona dolara.

Nekoliko američkih kompanija radi na izradi raketa i svemirskih letelica kako bi se američki astronauti lansirali sa američke teritorije, ali će za ovaj projekat biti potrebno još nekoliko godina.

Svemirske letelice se trenutno lansiraju sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Direktor agencije NASA Čarls Bolden naglasio je da bi novi ugovor bio potpuno nepotreban da je Kongres odobrio zahtev da se u komercijalni svemirski program uloži više sredstava.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA