MINHEN: Počelo suđenje neonacistima optuženim za masovna ubistva!

Suđenje Beati Čepe i njenoj neonacističkoj NSU grupi, optuženoj za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke, počelo je danas uz angažman čak 500 policajaca

  • 1

Nastavak suđenja neonacističkoj grupi NSU i prvooptuženoj Beate Čepe, koje je danas uz veoma oštre mese sigurnosti počelo pred Višim zemaljskim sudom u Minhenu, odložen je za 14. maj, odnosno prvobitno planirani drugi dan suđenja, najavljen za sutra i treći za sredu, pomereni su za sledeći utorak, javljaju nemački mediji.

Suđenje Čepe i njenoj neonacističkoj NSU grupi, optuženoj za ubistvo osam Turaka, jednog Grka i jedne nemačke policajke, počelo je danas uz angažman čak 500 policajaca i samo posle nekoliko sati bilo je prekinuto, jer je njena odbrana uložila žalbu zbog, kako je obrazložila, pristrasnosti predsedavajućeg suda Manfreda Gecla.

Advokati glavnooptužene Čepe su tražili izuzeće sudije Gecla zbog toga što smatraju diskriminirajućom odluku suda, vezanu za sigurnost, da se samo advokati podvrgnu telesnoj kontroli pri ulasku u zgradu suda, a drugi nameštenici suda ne. O ovom zahtevu protiv sudije Gecla mora, kako predviđa krivični proces, najkasnije od početka trećeg sudskog dana biti odlučeno. Gecl je prvobitno najavio da je odluka o zahtevu advokata prvooptužene privremeno odbijena, a zatim je sud, danas posle podne, odložio nastavak procesa suđenja za 14. maj, preneli su nemački mediji, koji su imali sreću da izveštavaju sa lica mesta.

NEONACISTI ISPRED SUDA

Čepe nije jedina čija je odbrana uložila žalbu zbog prisnosti sudije, već je advokat jednog od četvoritce optuženih, Ralfa Volebena, takođe, uložio žalbu što njegov klijent nije dobio trećeg branitelja po službenoj dužnosti. Pred zgradom suda danas su, kako izveštavaju mediji, bila i dvojica mladića obrijanih glava, za koje se kaže da su neonacisti.

Jedan od njih dvojice je, izgleda, brat optuženog Andre E., a drugi Karl-Heinc Stacberger, poznati neonacista, prenose mediji, koji, kada je reč o glavnooptuženoj Čepe, kažu da se ponaša ledeno-hladno, a na momente osmehuje, čak i smeje.

Čepe, koja je optužena za 10 ubistava, dva bombaška napada i pljačke, pojavila se danas prvi put od hapšenja pre godinu i po pred javnošću, a pred početak je došlo do jedne morbidne scene - kada je jedan od četvorice suoptuženih pokazao srednji prst ljudima koji su čekali da uđu u sudnicu.

 

SUĐENJE VEKA

Ovo suđenje, koje se naziva suđenjem veka i nemačkim ''Brejvik'' procesom, počelo je u atmosferi nesporazuma, pošto Viši zemaljski sud prilikom prve dodele novinarskih akreditacija, od 50 mesta, ni jedno jedino nije dodelio turskim medijima, obrazlažući to malim brojem mesta u sudnici i činjenicom da su akreditacije dodeljivali hronološki.

Turski mediji i političari su se, zatim, ozbiljno pobunili i tražili pravdu pred Saveznim ustavnim sudom. Posle tužbe pred Saveznim ustavnim sudom turskih medija, nezadovoljnih odlukom, minhenski sud je, ipak, doneo odluku i o pomeranju početka suđenja za danas, koje je prvobitno bilo zakazano za 17. april i izdavanjem novih akreditacija u kojima su turski mediji dobili četiri mesta.

Istraga polazi od toga da su NSU osnovali najmanje troje ljudi - Čepe, baštovanka po struci, jedina živa, zatim jedan profesorski sin i jedan pomoćni građevinski radnik.

Najmanje njih troje, Beata Z. (36), Uve Mundlos (38) i Uve Benhart (34) koji su živeli u Cvikau, u jednoj staroj, lepoj vili, a novac zarađivali krađama, kao grupa ''Nacionalsocijalističko podzemlje '' (NSU) u poslednjih desetak godina sumnjiče se da su ubijali strance po Nemačkoj i to snimali, ali i pljačkali i napadali.

 

Mindlos i Benhart su prošle godine pronađeni mrtvi, veruje se da su počinili samoubistvo, a Čepe je uhapšena.

Za Mundlosa se kaže da je bio beskrupulozan ''mislilac'', profesorski sin, dobro vaspitan, koga njegovi bivši drugovi iz razreda opisuju kao neupadljivog i ljubaznog.

Benhart, pomoćni građevinski radnik, bio je čovek oružja i skoro uvek sa sobom nosio 30 centimetara dugi bodež, a iz leve scene se kaže da je onaj ko je video ovog mladića, odmah bežao. Na početku ''maratona ubistava'' - ubijena su 2000. i 2001. godine dva Turčina u Nirnbergu, za neonaciste, gradu mitskog značenja, jer je tu Hitler održavao partijske kongrese svoje stranke, a do 2007. godine je ukupno ubijeno osam Turaka, jedan Grk i jedna nemačka policajka.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA