ALARMANTNO: Milion alkoholičara u Srbiji!

U toku godine po glavi stanovnika popije se oko 11 litara alkoholnog pića, što je pet litara više od svetskog proseka. U Evropi od Srba jedino više piju Poljaci, Česi i Hrvati

  • 4

Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi po konzumiranju alkohola, a prema nezvaničnim podacima svaki sedmi stanovnik ogrezao je u ovom poroku.

Više od Srba jedino se opijaju Poljaci, Česi i Hrvati. U Srbiji se u toku godine po glavi stanovnika popije oko 11 litara raznog alkoholnog pića, što je pet litara više od svetskog proseka.

U Zajednici klubova lečenih alkoholičara Srbije, koji su izneli ove podatke, ističu da je zabrinjavajuće i to da sve više žena "poteže za čašicom".

Doktor i porodični terapeut u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu Milo Jokanović kaže da je nekad na osam alkoholičara dolazila jedna alkoholičarka, a sada je taj odnos 65 prema 35 u korist muškaraca.

- Muškarci i dalje piju uglavnom u društvu, dok žene solo i retko se obraćaju za pomoć zbog sramote. Alkoholičari se uglavnom odlučuju na lečenje pod pritiskom najbliže okoline, porodice ili kad im je radno mesto dovedeno u pitanje – objašnjava Jokanović.

On kaže da bi razloge "popularnosti" alkohola u Srbiji trebalo tražiti u povećanoj toleranciji prema piću i dodaje da alkoholizam ne bi trebalo dovoditi u vezu sa teškom ekonomskom i socijalnom situacijom u zemlji.

- Kad vidimo da neko puši marihuanu, iako to radi jednom mesečno, odmah ćemo ga proglasiti za narkomana. Ali, kada nam komšija ili komšinica svakodnevno piju, to nam dođe normalno – kaže Jokanović i objašnjava da se pod alkoholizmom podrazumeva opijanje koje izaziva probleme u svakodnevnom životu.

Dragica Tošanović Janković, specijalista za socijalnu terapiju i socijalnu rehabilitaciju u Klinici za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", smatra da je u problemu svako ko pije dve čaše pića dnevno.

Prema njenim rečima, u Srbiji ima oko milion alkoholičara.

- To su nezvanični podaci, dok je zvanično registrovanih 300.000 – kaže doktorka i naglašava da alkoholičari u Srbiji najčešće piju pivo, rakiju i vino.

Tretmani lečenja alkoholičara obično traju dve godine, a uključene su i porodične terapije.

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    8. maj 2013 | 08:40

    Milion alkoholicara,milion narkomana,milion kockara,pola miliona po zatvorima,milion penzionera i milion zaposlenih. Gde ja zivim

  • Marina Marković

    8. maj 2013 | 09:49

    Niste vi videli Slovence (muske,zenske) kako oni piju...oni su svi alkosi...

  • Jim

    8. maj 2013 | 11:00

    To dokazuje da je Srbija jedna od najzdravijih drzava da ljudi imaju naj zdravije jetre koje se medju prvima u evropi najbrze regenerisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA