Počelo čišćenje aerodroma Ponikve od mina

- Na aerodromu Ponikve u toku je čišćenje prostora oko piste od neeksplodiranih ubojnih sredstava, za šta je novac obezbeđen donacijom SAD od 300.000 dolara - kaže direktor Saša Savić

  • 1

Na aerodromu Ponikve u toku je čišćenje prostora oko piste od neeksplodiranih ubojnih sredstava. Radi se o prvoj fazi uklanjanja mina na dubini od pola metra i dužini od četiri kilometra, za šta je novac obezbeđen donacijom SAD od 300.000 dolara, objasnio je direktor JP "Aerodrom Ponikve" Saša Savić.

Prema njegovim rečima, sa radovima je prvo počela kompanija UXB Balkan iz Sarajeva, a danas su im se pridružili i radnici beogradskog PMC inženjeringa, dok će od 20. maja svoj deo posla otpočeti i MUP Srbije.

- Po završetku čišćenja Centar za razminiranje treba da nam izda sertifikat kojim se potvrđuje da je ova zona bezbedna, nakon čega možemo da nastavimo sa drugim aktivnostima neophodnim za uspostavljanje civilnog saobraćaja - rekao je Savić.

Član Gradskog veća Užica Zoran Adzić ističe da je u saradnji sa opštinama Čajetina i Bajina Bašta predviđena izrada Plana generalne regulacije i izrada idejnog rešenja aerodromske zgrade, koji treba da budu urađeni do sredine naredne godine.

- Planom će biti predviđena i izgradnja hidrandske mreže kako bi aerodrom mogao da koristi i Sektor za vanredne situacije MUP Srbije. Koliko je to svrsishodno, najbolje smo mogli da se uverimo prošlog leta kada su bili požari na Tari i Čigoti, koji bi sigurno brže bili ugašeni da avioni nisu morali da idu po vodu na aerodrom u Nišu - objasnio je Adžić.

Za izradu idejnog projekta osposobljavanja aerodroma Ponikve za civilne letove EU izdvojila je 200 hiljada evra.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA