PREŠEVSKI ALBANCI: Srbijo, vrati nam spomenik i oslobodi Gnjilansku grupu! (FOTO) (VIDEO)

- Tražimo i da Albanci u Preševskoj dolini imaju reciprocitet u odnosu na Srbe sa severa Kosova - kaže predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa

  • 26

Nekoliko stotina Albanaca okupljenih na protestu u Preševu tražilo je slobodu za pripadnike Gnjilanske grupe, kao i da se njihovi predstavnici uključe u pregovore Beograda i Prištine jer, kako kažu, preševska dolina pripada severu Kosova.

Na protestu u Preševu lideri albanskih stranaka tražili su oslobađanje pripadnika Gnjilanske grupe, kojima se sudi za ratne zločine nad civilima. Zahtevaju da se uklonjeni spomenik pripadnicima rasformirane oslobodilačke vojske vrati u Preševo, i da budu uključeni u pregovore Beograda i Prištine.

Uoči suđenja u Apelacionom sudu zakazanom za 13. i 14. maj, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, sa vanredne sednice skupštine preševske odbornici šalju protestno pismo Vladi Srbije, Apelacionom sudu i predstavnicima međunarodne zajednice, sa zahtevom da se oslobode devetorica pritvorenih. Taj zahtev ponovljen je i na protestu, koji je u organizaciji albanskih političkih partija održan u Preševu.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je nakon protesta da je zahtev za oslobađanje pripadnika Gnjilanske grupe godine "na prvom mestu", ali da demonstranti traže i vraćanje spomenika pripadnicima rasformirane oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, koji je u januaru ove godine uklonjen iz centra Preševa.

- Najvažnije je da se oslobode pripadnici Gnjilanske grupe. Tražimo takođe i da nam se vrati spomenik i da Albanci u Preševskoj dolini imaju reciprocitet u odnosu na Srbe sa severa Kosova, da budu zastupljeni u pregovorima u Briselu - kaže Mustafa.

Na protestu je bilo nekoliko stotina meštana, koji su nosili zastave Albanije i Amerike. Deca poređana oko mesta gde je nekada bio spomenik nosila su parole na kojim je pisalo "Reciprocitet sa Srbima na Kosovu, "Preševska dolina je sever Kosova", "Demilitarizacija", "Vratite spomenik".

Lidera opozicionih albanskih partija nije bilo na protestu u Preševu.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Genijalci

    11. maj 2013 | 17:12

    Dobicete od nas jednog dana veliku K...INU..zapamtite to

  • Sasa

    11. maj 2013 | 19:04

    Joooooj Sandzo,momcino,doci ce red i na tebe ako Bog da,ne brini!

  • STUDENT

    11. maj 2013 | 17:14

    Siptarcine vi niste Kosovo ko ste vi ajde mrs odatle smrdite na mrsu...a uskoro cete i biti lesevi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA