Radioaktivni gromobrani, koji izazivaju rak i dalje nisu zamenjeni!

Zračenje iz ovih gromobrana za oko 30% povećalo oboljenje od karcinoma. U periodu od 1985. do 2007. obolelo oko 350.000, umrlo oko 200.000 Vojvođana

  • 2

Priča o radioaktivnim gromobranima u Novom Sadu počela je 1968. godine sa ugradnjom prvog gromobrana, a oni su postavljani sve do 1991. godine. Trenutno u gradu ima 239 radioaktivnih gromobrana, i krajnje je vreme da se postavi pitanje kada će početi njihovo uklanjanje.

Zračenje iz ovih gromobrana za oko 30 odsto povećalo je obolenje od raka, a u periodu od 1985. do 2007. obolelo je oko 350.000 građana, a umrlo  200.000 građana u Vojvodini. Iako je započeta zamena, ostalo je oko 50 odsto radioaktivnih gromobrana.

Radioaktivni kišobran s gama česticama – zracima koje emituju radioaktivni gromobrani, ima domet 600 metara u jednom pravcu, a pre 22 godine je strogo zabranjeno njegovo dalje korišćenje. Međutim, oni i dalje ugrožavaju zdravlje i bezbednost građana u stambenim objektima, a posebno dece u školama i obdaništima.

NAJVIŠE UGROŽENI

- Porodilište Betanija i Dečije obdanište u ulici Branimira Ćosića gde se nalaze dva komada RAG-na udaljenosti od 50m.

- U mesnim zajednicama „Bistrica" i „Gavrilo Princip" na Novom naselju nalazi se novoizgrađeno obdanište i dečije zabavište. U njihovoj neposrednoj bilizini oko 50m, nalazi se 4 komada RAG-na, a domet je 600m, pa gama zračenje jako šteti i deci i odraslima.

- Osmogodišnja škola „Prva vojvođanska brigada" na Novom naselju nalazi se RAG-n udaljen samo 30m od škole i zrači punom snagom.

- Osnovna škola „Đorđe Natošević" i Dečije zabavište u Radničkoj ulici, u neposrednoj blizini broja 32, nalazi se RAG-an udaljen samo 30m od ovih objekata.

- Osnovna škola „Đuro Daničić" u ulici Dušana Vasiljeva 19 (Podbara), nalazi se RAG-an na stubu od 25m, a udaljen je samo 20m od ove škole.

Skupština Grada Novog Sada 2006. i 2009. izdvojila je iz budžeta Grada 37 miliona dinara za zamenu radioaktivnih gromobrana, ali su radovi izvršeni samo na 50 odsto od planiranih objekata.

UMRLA DVA NASTAVNIKA I DIREKTOR

Za deset godina u Osnovnoj školi „Đura Daničić" na Podbari od karcinoma su umrla dva nastavnika i nekadašnji direktor škole, a njihove kolege su zbog toga veoma zabrinute, jer ove slučajeve povezuju s blizinom radioaktivnog gromobrana.

Sekretar škole Vladimir Milenković kaže da ranije nisu ni razmišljali da bi gromobran mogao da bude jedan od razloga, ali su mišljenje promenili nakon posete inženjera Bogoljuba Milinovića, koji je u školu doneo svu dokumentaciju vezanu za radioaktivne gromobrane.

- Tada smo se svi uplašili, jer čini se da radioaktivni gromobrani nisu ni malo naivna stvar, a posebno što se ovaj nalazi na manje od metra od škole i školskog dvorišta, gde se igraju đaci. Povodom toga sam zvao Institut u Vinči i njihovi stručnjaci su mi rekli da je zbog starosti gromobrana sada zračenje mnogo manje. To pokazuje da i njihovi stručnjaci priznaju da zračenja ima, a za zamenu odnosno postavljanje novog tražili su nam sedam hiljada evra. Škola te pare nema – objašnjava Milenković.

Predsednik Upravnog odbora u JKP „Stan" Jevrem Janjić kaže da nemaju zacrtane prioritete, ali da će ukoliko dobiju novac iz budžeta grada skinuti 12 radioaktivnih gromobrana koji se nalaze u širem centru grada.

Inače, radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za jonizaciju zraka iznad gromobrana. Time se povećava vodljivost zraka pa se tako usmerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mestu.

(Telegraf.rs / Novine Novosadske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    16. maj 2013 | 07:31

    Na Novom Beogradu ih ima na "televizorkama"

  • Zigzauer

    15. maj 2013 | 22:01

    Lepa uvertira za drpanje para... Sad ce da se pojavi neki fantom sa gromobranima i da uzme milione! Svaka cast na ideji!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA