EU NIJE RAJ ZA GEJEVE: Diskriminisani u Mađarskoj, Grčkoj i Bugarskoj

U izveštaju belgijske nevladine organizacije ILGA stoji da je među vodećim negativnim primerima Mađarska, u kojoj je parlament nedavno izbrisao seksualne manjine iz zakona o sprečavanju diskriminacije

  • 2

Nasuprot uvreženom mišljenju da su prava LGBT osoba u EU maksimalno zaštićena, novo istraživanje ukazuje da je diskriminacija seksualnih manjina u porastu.

- Nasilje protiv LGBT osoba je istinski panevropski fenomen, motivisan nacionalizmom, tradicionalizmom i verskim fundamentalizmom - kaže se u studiji koju je objavila belgijska nevladina organizacija ILGA.

Među vodećim negativnim primerima je Mađarska, u kojoj je parlament nedavno izbrisao seksualne manjine iz zakona o sprečavanju diskriminacije, uz istovremeno povećan broj slučajeva pretnji i nasilja prema LGBT osobama od desnih ekstremista, navedeno je u izveštaju.

Oštre kritike pretrpela je Grčka, gde su se pripadnici neonacističke "Zlatne zore" okomili ne samo na imigrante i osobe tamnije puti, nego i na seksualne manjine, a prozvana je i Bugarska, u kojoj je "govor mržnje prema LGBT osobama sasvim uobičajen čak i kod nosilaca najviših javnih funkcija".

U izveštaju se konstatuju problemi i kod članica EU koje su manje sklone tradicionalizmu, pa se tako u Holandiji svaka druga LGBT osoba plaši da javno pokazuje svoju seksualnu orijentaciju kako ne bi bila izložena društvenoj osudi.

U Francuskoj, u kojoj su nedavno legalizovani istopolni brakovi, istovremeno je došlo do povećanja slučajeva pretnji i diskriminacije, a SOS linija za LGBT osobe beleži rekordan broj poziva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    16. maj 2013 | 17:58

    A mi nismo spomenuti? Pa nismo valjda toliko propali?

  • русија

    16. maj 2013 | 16:31

    нека дођу код дачија по републику

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA