TEMA TELEGRAFA: Ko je sve vladika u SPC - 3. deo (FOTO)

Koja su dva episkopa rođena braća, ko plovi na Kubu jahtom tokom posta, ko je prošlog leta bio na Karibima, ko spopada žene, a ko se skida u gaće i kupa u bazenu

  • 5

U današnjem tekstu, posle prethodna dva o vladikama u SPC, otkrivamo koja dva episkopa su rođena braća, ko od episkopa plovi na Kubu jahtom tokom posta, ko je prošlog leta bio na Karibima, a ko se od episkopa skida u gaće i kupa u bazenu.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (Radović)

Verovatno najobrazovaniji vladika u SPC. Pored Bogoslovskog fakulteta studirao i filologiju na Filozofskom fakultetu. Postdiplomske studije nastavio u Bernu i Rimu, a zatim odlazi u Atinu, gde je doktorirao s najvišom ocenom.

Njegov naučni rad je itekako primećen, pa je bio pozvan da predaje na ruskom institutu "Sveti Sergije" u Parizu, gde je, uz ostalih pet jezika koje govori tečno, usavršio i francuski jezik.

Po povratku u Beograd izabran je za dekana Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, a potom postaje episkop banatski. U veoma teškom trenutku za SPC u Crnoj Gori izabran je 1991. za mitropolita sa sedištem na Cetinju.

Koliko god da imao svetlu karijeru kao student i profesor, kao episkop će ostati upamćen uglavnom po lošim stvarima.

Njegov politički angažman, javno davanje podrške određenim političkim partijama, neprimeren rečnik prema osobama LGBT populacije i, verovatno najskandaloznije, držanje "molitve za upokojenje Vlade Srbije" na mitingu, koji je održan protiv prihvatanja briselskog sporazuma, zauvek će obeležiti njegov rad.

Međutim, mitropolit Amfilohije neće trpeti posledice zbog toga, jer u Crkvi ima podršku bar 20 episkopa, a državni organi još uvek ne žele ozbiljno da se pozabave aferama vladika u SPC.

On je pre nekoliko meseci, oformljujući novu eparhiju na prostoru Južne Amerike, nedeljama putovao od Argentine do Meksika, a upoznao je i Karipska ostrva i proveo nekoliko dana tamo.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović)

Odlikuje se podvnižničkim životom i predstavlja pravi primer toga kakav episkop treba da bude. Pored Bogoslovskog fakultata, završio je i filozofiju.

Zamonašio se 1990, a na predlog mitropolita Amfilohija postao je episkop novoformirane budimljansko-nikšićke eparhije.

Episkop Konstantin (Đokić)

Trenutno se protiv njega vodi postupak na Crkvenom sudu, pa je razrešen dužnosti episkopa srednjoevropskog.

Dugogodišnje trvenje s verujućim narodom, velike pronevere novca uz čvrste dokaze, koji su podneti Sinodu SPC, bahat odnos prema sveštenicima i loša organizacije eparhije, obeležili su episkopski rad vladike Konstantina.

Inače, on je rođeni brat episkopa kanadskog Georgija, a njihova sestra je igumanija.

Episkop kanadski Georgije (Đokić)

O njegovim skandalima se malo piše u domaćim medijima, a razlog za tako nešto verovatno je u tome što mu je sedište u dalekoj Kanadi. A ima ih na pretek.

Već godinama, vernici iz te eparhije se žale da je vladika Georgije veliki ženskaroš i da su ga nekoliko puta hvatali na delu sa raznim ženama.

Tamošnja javnost saznala je za episkopa Georgija kada mu je jedna žena udarila šamar u Detroitu nasred ulice.

U mestu Milton, gde je sedište vladike Georgija i manastir, bile su česte smene monahinja, od kojih je jedna bila i doktorka iz Selters banje u Mladenovcu, u koju se vladika zaljubio na proputovanju po banjama Srbije.

Poslednji u nizu skandala desio se tokom Vaskršnjeg posta ove godine, kada je vladika Georgije novcem koji je skupljao od vernika plovio jahtom do Kube.

Takođe, vernici u Kanadi tvrde da se vladika Georgije često skida u gaće i kupa u bazenu naočigled svih!

Episkop budimski Lukijan (Pantelić) 

Sedište eparhije mu se nalazi u Sent Andreji (Mađarska), a ova eparhija obuhvata, pored srpske zajednice u Mađarskoj, i Srbe u rasejanju u Slovačkoj i Češkoj.

Vladika Lukijan trudi se da obnovi monaški život u ovoj eparhiji, a javnosti je postao poznat po izjavi da nema ništa protiv da papa poseti Srbiju i da je to nešto sasvim normalno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    19. maj 2013 | 05:58

    лажете и клевећете

  • samo mogu reci

    18. maj 2013 | 17:58

    fujj

  • kacerac

    18. maj 2013 | 22:19

    Kao vernik iz Svajcarske koji aktivno ucestvuje u crkvenom zivotu i koji poznaje stanje gde je Vladika Konstantin bio episkop sve zasta ga optuzuju nista nije tacno to ce vreme pokazati.Dostojan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA