FRANCUSKA: Gej brakovi u skladu sa ustavom

Pitanje gej brakova je podelilo Francusku, koja je zvanično sekularna država, ali takođe i pretežno katolička. Na protestima protiv ovog zakona umelo je proteklih meseci da se okupi i više stotina hiljada ljudi, a oni bi se često izrodili u nasilje

  • 3

Francuski Ustavni sud je presudio da se zakonom kojim se dozvoljava brak istopolnih partnera i njihovo usvajanje dece ne krši ustav, reagujući na zahtev za ispitivanje ustavnosti tog akta, koji je podnela desničarska stranka UPM bivšeg predsednika Sarkozija.

Ovaj zakon je 23. aprila usvojio francuski parlament i za njegovo stupanje na snagu potreban je još samo potpis predsednika Fransoa Olanda.

U saopštenju Suda, međutim, stoji da usvajanje zakona ne znači automatski i "pravo na dete", kao i da će "interes deteta" u ovakvim slučajevima biti presudan faktor.

Pitanje gej brakova je podelilo Francusku, koja je zvanično sekularna država, ali takođe i pretežno katolička. Na protestima protiv ovog zakona umelo je proteklih meseci da se okupi i više stotina hiljada ljudi, a oni bi se često izrodili u nasilje.

U izbornoj kampanji, "brak za sve" je bilo jedno od ključnih obećanja predsednika Olanda, koji je ovih dana isticao da će potpisati novi zakon čim Ustavni sud da pozitivno mišljenje o njemu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA