U Srbiji 3.500 osoba zaraženo HIV virusom!

Polovina zaraženih ne zna da je obolela, a čak 40 odsto novootkrivenih inficiranih ljudi jesu mladi starosti od 15 do 24 godine, navode u Uniji organizacija koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om

  • 2

Danas se u Srbiji, i širom sveta, obeležava Međunarodni dan sećanja na preminule od sideOvaj dan se već punih 30 godina u svetu uvek obeležava treće nedelje u maju, a naša zemlja će Dan sećanja na preminule od side obeležiti devetu godinu zaredom.

U Srbiji je od početka epidemije, 1985. godine, do danas registrovano blizu 3.000 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je više od polovine obolelo od AIDS-a, dok ih je čak 1.126 umrlo.

Iako je duži niz godina slogan Svetske zdravstvene organizacije da se sa virusom HIV, ukoliko se otkrije na vreme i uz redovnu primenu terapije, danas živi, Srbija je u prethodne dve decenije ipak zabeležila veliki broj umrlih, navodi se u saopštenju Unije organizacija koje se bave zaštitom osoba koje zive sa HIV/AIDS-om

Razlog je mali broj testiranih, kasno otkrivanje oboljenja, nedovoljno znanje inficiranih osoba o samoj bolesti i konstantnoj prisutnosti stigme i diskriminacije prema osobama koje zive sa HIV-om i sidom, dodaje se u saopštenju.

Procene ukazuju da u našoj zemlji trenutno 3.500 osoba živi sa HIV-om, od kojih polovina ne zna da je inficirana ovim virusom, a čak 40 odsto novootkrivenih osoba inficiranih HIV-om su mladi uzrasta od 15 do 24 godine, navode u Uniji organizacija koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV/AIDS-om.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    19. maj 2013 | 14:30

    40 god nauka traga za lekom za koji pricaju da postoji a mladi umiru!Sramota/ Lek za bolest koju je covek izmislio

  • vlada

    19. maj 2013 | 14:34

    To sto se zna... A sto se nezna...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA