Sirija tvrdi da je uništila vozilo izraelske vojske, Izrael poriče

U sirijskom saopštenju se precizira da je uništeno vozilo "sa onima u njemu", dok je izraelska vojna portparolka rekla da nema ranjenih

  • 0

Sirija je danas saopštila da je uništila jedno izraelsko vojno vozilo koje je prešlo granicu prekida vatre na Golanu prošle noći, a izraelska vojska je navela da je pucnjavom iz te susedne zemlje pogođena izraelska patrola, a da je vozilo oštećeno i da su vojnici uzvratili vatru.

Svetske agencije navode da dve strane misle na isti incident. U sirijskom saopštenju se precizira da je uništeno vozilo "sa onima u njemu", dok je izraelska vojna portparolka rekla da nema ranjenih.

Od početka sirijskog građanskog rata pre dve godine okupirana Golanska visoravan se povremeno nalazila na udaru sporadične vatre iz Sirije. Izraelska vojska je smatrala da je većina incidenata slučajna, ali su njene snage nekoliko puta odgovorile, navodi Asošiejted pres.

Danas je, međutim, prvi put sirijska vojska saopštila da je pucala na izraelsku vojsku preko granice. To se tumači kao pokušaj režima sirijskog predsednika Bašara Asada da pokaže čvrst stav nakon tri izraelska vazdušna udara kraj Damaska ove godine. Na meti tih udara bile su pošiljke oružja, navodno namenjenje libanskom Hezbolahu. Njima je eskalirala umešanost Izraela u sirijski građanski rat, konstatuje AP. Takođe je podstaknuta bojazan da bi sukob, koji se više puta prelivao preko granica Sirije, mogao da preraste u regionalni rat.

Damask je zapretio da će se osvetiti, a Bašar el Asad je kazao da je njegova zemlja sposobna da se suoči s Izraelom i da neće prihvatiti kršenje suvereniteta. Pucanje na izraelsku metu čini se da je u skladu sa oštrijom retorikom nakon vazdušnih udara.

U saopštenju sirijskih oružanih snaga je navedeno da je Izrael ispalio dve rakete na jednu sirijsku poziciju, u selu Zobajdija, nakon što su sirijske snage uništile izraelsko vozilo.

U izraelskom udaru nije bilo žrtava, dodaje se u saopštenju. Selo se nalazi na sirijskoj strani Golana i državna novinska agencija SANA je javila da tamo operišu pobunjenici.

Oni su preuzeli kontrolu nad nekim selima blizu linije prekida vatre s Izraelom. SANA je prenela vojno saopštenje da će se na svaki pokušaj kršenja suvereniteta Sirije odgovoriti momentalno i čvrsto.

Izraelska strana je izvestila da su vojnici odgovorili na napad na patrolno vozilo i da je zabeležen direktan pogodak izvora vatre, ne ulazeći u detalje.

Izrael je osvojio 1.200 kvadratnih kilometara na Golanskoj visoravni u šestodnevnom ratu 1967. godine i anektirao to područje, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA