200 GODINA VAGNERA: Nemačka danas slavi rođendan svog velikana (FOTO)

Proslava Vagnerove godišnjice rođenja, u okviru koje će tokom cele godine biti održan veliki broj koncerata širom zemlje, praćena je i debatom o kompozitorovim rasističkim stavovima koji su posebno imali odjeka u vreme nacizma

  • 0
Umetnik Stefan Balkenhol sa statuom Riharda Vagnera Foto: AP/Jens Meyer

Nemačka danas obeležava 200 godina od rođenja Riharda Vagnera - pesnika, dirigenta, pisca, ali pre svega jednog od najvećih kompozitora 19. veka, čija muzika oličava ono najuzvišenije u umetnosti, ali čija ličnost i dalje polarizuje javnost zbog njegovih tvrdokornih antisemitskih uverenja.

Lajpcig, rodno mesto Riharda Vagnera (1813-1883) i Bajrojt, u kom se svake godine odvija jedinstveni festival njegovih opera, priredili su ove nedelje seriju manifestacija u čast njegove 200. godišnjice.

Nemački tenor Jonas Kaufman nastupio je na koncertu Državne kapele iz Drezdena, a Kristijan Tielemen je dirigovao delove iz opera "Holanđanin lutalica", "Loengrin" i "Tanhojzer", pred mnogobrojnom publikom, okupljenom oko Semperopere u Drezdenu.

U Lajpcigu je danas otkriven novi spomenik posvećen velikom kompozitoru. Nešto kasnije, u Bajrojtu, biće izvedena neka od Vagnerovih najpopularnijih dela.

Proslava Vagnerove godišnjice rođenja, u okviru koje će tokom cele godine biti održan veliki broj koncerata širom zemlje, praćena je i živom debatom o kompozitorovim rasističkim stavovima koji su posebno imali odjeka u vreme nacizma.

Adolf Hitler je važio za jednog od najvatrenijih obožavalaca Vagnera koji je smatrao Jevreje iskonskim neprijateljem čovečanstva i svega uzvišenog u njemu.

Premda je umro 50 godina pre dolaska Hitlera na vlast, Vagnerova muzika se, zbog asocijacija na nacizam, retko izvodi u Izraelu.

U članku objavljenom u listu "Velt", Vagnerova čukun-unuka Katarina Vagner se pita odakle njenom slavnom pretku "taj užasni antisemitizam" koji danas baca senku na njegovo delo.

Pre nekoliko nedelja, u Diseldorfu je jedna moderna verzija "Tanhojzera" skinuta sa programa odmah nakon premijere, usled žalbi publike zbog pojedinih scena u kojima je prikazano smaknuće Jevreja u gasnim komorama za vreme Drugog svetskog rata.

- Mi se nismo rugali žrtvama, već smo ih oplakivali - branio se Kristof Mejer, reditelj otkazanog projekta.

Za mnoge ljude u Nemačkoj, ali i u svetu, Vagnerova ambivalentnost sublimirana je na način - kao u ciklusu od četiri opere "Prsten Nibelunga", među koje spada "Valkira", koji kod publike izaziva ushićenost.

- Vagner dovodi do potpune ekstaze - kazala je Marija Osevski, novinarka kulturne redakcije i veliki Vagnerov poklonik.

- Da, on je užasna osoba, ali je njegova muzika veličanstvena - zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA