Bosanski mudžahedini okupirali Siriju (FOTO)

Sa Balkana u Siriju je, kako se navodi, otišlo oko 300 mudžahedina, najviše iz BiH, Albanije, Makedonije i iz Srbije, odnosno Sandžaka. Kad je reč o BiH, polovina mudžahedina koji se bore u Siriji je iz Sarajeva i okoline

  • 17

Broj državljana BiH koji se bore na sirijskom ratištu, uglavnom kao pripadnici zloglasnog fronta Al Nusara, koji je označen kao teroristička organizacija, daleko je veći od onog koji se pominje u medijima, tvrde u obaveštajnim službama, javila je Srna.

Sa Balkana u Siriju je, kako se navodi, otišlo oko 300 mudžahedina, najviše iz BiH, Albanije, Makedonije i iz Srbije, odnosno Sandžaka.

Kad je reč o BiH, oko polovina mudžahedina koji se bore u Siriji je iz Sarajeva i okoline. Oni se okupljaju u jednoj kući u sarajevskom naselju Butmir, koju je vehabija Nusret Imamović kupio od crnogorskog državljanina Seada Redžematovića, koji je kasnije deportovan u Crnu Goru, preneli su banjalučki mediji.

Kao pripadnik selefijskog pokreta Redžematović se pre nekoliko godina zbližio sa Imamovićem, nakon čega je od zarađenog novca sagradio veliku kuću u blizini aerodroma u Sarajevu. Kuću je potom, na Imamovićevo insistiranje, pretvorio u mesdžid za "braću vehabije". Osim toga, njihovo prisustvo primećeno je na većim skupovima organizovanim u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Druga grupa vehabija okuplja se u kući Bajre Ikanovića u Hadžićima. Ikanović je optužen za terorizam i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Treće mesto za okupljanje je u Konjicu, u kući Semira Čelebića, koji na internetu često koristi ime Semi El Konjici.

Kada pređu u Siriju, mudžahedini imaju obuku za različite specijalnosti, a kada se vrate u BiH, odnosno na Balkan, imaju tretman "ratnih veterana", obučenih za različite vidove terorizma u slučaju eventualnih sukoba.

Izvor agencije tvrdi da Amerikanci imaju "tolerantan odnos" prema mudžahedinima, kao i 1992. godine, kada su dolazili u BiH, samo se u BiH o tome godinama ćuti. Međutim, nakon što su počele da se objavljuju smrtovnice, o tome se moralo javno progovoriti.

BiH je 1992. godine bila "uvoznik", a sada je četvrti "izvoznik" radikalnih islamista u svetu, odmah nakon Tunisa, Libije i Avganistana.

Inače, bosanski mediji su proteklih dana javili da su na ratištu u Siriji poginula dvojica državljana Srbije iz Sandžaka i Rožajac Adis Salihović, koji je poginuo u bombaškom napadu. On se u Siriji borio pod imenom Ebu Merdija. Poginuo je u istoj akciji sa Eldarom Kundakovićem iz Novog Pazara, koji je ratovao pod pseudonimom Ebu Ber.

Na sirijsko ratište otišla su 52 državljanina BiH, pripadnika selefijskog pokreta, a tamo su uglavnom pristupili jedinici En-Nusra, koju američka administracija označava kao terorističku organizaciju povezanu sa Al kaidom.

Mediji u Federaciji BiH prenose da se dobrovoljci za učešće u ratu u Siriji okupljaju u turskom gradu Antakiji, a potom organizovano odlaze do tursko-sirijske granice.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ saopštili su ranije da su saslušali osam lica povezanih sa organizovanim odlaskom državljana BiH na ratište u Siriju, gde se priključuju terorističkim organizacijama bliskim Al kaidi. Trojica saslušanih su iz Sarajeva, trojica iz Zenice, a dvojica iz Mostara.

Prema saznanjima obaveštajnih službi, iz Evrope je na ratište Sirije otišlo oko 1.000 mudžahedina, najviše iz Nemačke, Belgije, Danske i Luksemburga. Ove zemlje su zabrinute zato što se mudžahedini vraćaju obučeni za različite vrste terorističkih aktivnosti.

Kao primer navodi se hapšenje muslimana iz Nemačke Nihada Ćosića, koji se borio na pakistansko-avganistanskoj granici.

Nemačka vlada gleda na to kao dokaz da se spremaju ozbiljni teroristički napadi širom ove zemlje, prenosi Srna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA