CPC: SPC diže ruke od Amfilohija!

- Amfilohije može da priča šta hoće, jer on za Srbiju više ne znači ništa - smatra mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo

  • 2

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo ocenio je da povlačenje ideje o proglašenju Njegoša za sveca znači da Srpska pravoslavna crkva (SPC) "diže ruke od Amfilohija".

- Mislim da sve ovo ima veze samo sa Amfilohijem kojeg više ne žele. On može da priča šta hoće, jer on za Srbiju više ne znači ništa - rekao je mitropolit Mihailo povodom odluke Sinoda SPC da povuče incijativu njenog mitropolita u Crnoj Gori Amfilohija da se Petar Drugi Petrović Njegoš proglasi za sveca.

Paroh SPC u Crnoj Gori Velibor Džomić ocenio je da je proces kanonizacije veoma dug i da odluka Sinoda SPC nije bilo kakvo spektakularno pitanje.

Džomić je za podgorički list "Vijesti" rekao da Njegoš "nije ništa manje svet u ovom trenutku u odnosu na juče, ili onaj trenutak pre nekoliko dana".

Prema rečima Džomića, Njegoš "u sveštenstvu Mitropolije crnogorsko-primorske i u narodu i dalje uživa poštovanje".

Odluka Sinoda SPC u vezi sa Njegošem, kako je ocenio Džomić, nije "nikakva odluka, već trenutni stav".

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    24. maj 2013 | 13:33

    цпц је непризната и вођена вуцима у јањећим кожама и са Православљем нема ништа

  • jovan

    26. maj 2013 | 10:32

    Mitropolit Amfilohije je sigurno jedan od najcenjenijih velikodostojnika SPC, i uživa najviše poštovanja zbog svoje duhovnosti i lične skromnosti. Daj Bože da se svi velikodostojnici SPC ugledaju na njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA