Briselski "maneken Pis" sutra u srpskoj narodnoj nošnji

Ovaj događaj, povodom Dana državnosti Srbije, organizovali se gradski oci Brisela i srpska ambasada u Belgiji

  • 0

Čuvena statua "Maneken Pis", simbol grada Brisela, biće sutra, na Dan državnosti Srbije, obučen u srpsku narodnu nošnju i iz nje će teći šljivovica.

Svečano oblačenje statue zajednički su organizovale vlasti grada Brisela i ambasada Srbije u Belgiji, najavljeno je iz ambasade.

Istovremeno, statua će biti priključena na burence sa šljivovicom koju će prolaznici i turisti moći da degustiraju.

Šezdesetak santimetara visoka statua dečaka koji piški, napravljena početkom sedamnaestog veka, predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u Briselu. Prema legendi, podignuta je u čast mališana koji je na taj način ugasio fitilj bureta sa barutom koji su osvajači podmetnuli pod gradske zidine.

U skladu sa viševekovnom tradicijom, statua se nekoliko puta mesečno svečano presvlači u različite kostime, prema rasporedu koji određuju gradske vlasti, a iz nje, u zavisnosti od prilike, umesto vode, poteče pivo ili šampanjac. Ovo neće biti prvi put da "Maneken Pis" obuče srpsku nošnju, ali će biti prvi put da iz njega teče šljivovica. Nošnja je šivena po meri, a nakon ceremonije, koja će trajati od podne do 16 časova, biće smeštena u kolekciju gradskog muzeja.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA