DVE GODINE OD HAPŠENJA GENERALA: U Lazarevu se i dalje slave Ratko i Branko Mladić! (FOTO) (VIDEO)

U Lazarevu gde je pre dve godine uhapšen komandant VRS sve je mirno, ali meštani i dalje vole Ratka, dok za njegovog brata koji ga je skrivao tvrde da je heroj

  • 10

U vojvođanskom mestu Lazarevo, nadomak Zrenjanina, koje je pre tačno dve godine bilo epicentar sveta jer je u njemu uhapšen general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, život se odvija normalno, a tek po koji grafit na kući ili čovek koji nam kaže da smo došli u tzv. "Mladićevo", podseti nas da je ovo kraj gde se godinama skrivao najtraženiji haški optuženik.

Pre dve godine u akciji MUP-a Srbije u ulici Vuka Karadžića u kući Branka Mladića uhapšen je general Vojske Republike Srpske, posle višegodišnjeg skrivanja.

Danas je u ovom selu, koje je podarilo mnoge javne ličnosti Srbije, hapšenje Ratka Mladića palo u zaborav, sve ide svojim tokom, a tek po neki grafit na kući "Ratko Mladić srpski heroj!" ili pozdrav od jednog meštanina "dobrodošli u Mladićevo" nam ukazuju da je ovo bio kraj u kome se haški optuženik godinama skrivao u kući svog brata od strica Branka.

Branka Mladića Telegraf je zatekao u svojoj kući, čitavom svetu dobro poznatoj i sa širom otvorenom kapijom, a mnogi meštani su tvrdili da je ona, dok se u njoj skrivao Mladić, bila zaključana.

Branko nas je ljubazno i domaćinski primio u svoj dom, nije želeo da se slika, jer kako kaže "nije više ni vreme ni mesto, dosta ga je bilo".

- Šta da vam kažem, prošlo je evo dve godine od kako je Ratko uhapšen, a i dalje mi je teško o tome da pričam - počinje Branko da nam priča.

- Muka je velika iza mene i nas, teško je bilo šta reći posle svega, bilo je što je bilo, a život ide dalje. Mora tako. Mene više niko ne dira, nemam nikakvih problema ni s policijom, a moje komšije su me i pre svega ovoga znale i cenile kao dobrog čoveka pa je tako i sada. Živim slobodno, mirno, vozim bicikl po selu, radim, šta bih drugo - kaže Branko.

Branko nam na pitanje da li prati suđenje Ratku Mladiću u Hagu odgovara: "joj ne mogu ti ja to, a i nemam vremena".

Podsetimo Branislav Mladić priznao je da je učestvovao u skrivanju ratnog komandanta Vojske Republike Srpske u zamenu za kaznu zatvora u trajanju od jedne, uslovno na tri godine, što je Tužilaštvo za ratne zločine prihvatilo.

Predsednik Mesne zajednice Lazarevo Radmilo Stanišić kaže za Telegraf da je u ovom vojvođanskom mestu sve mirno i da više niko se, sem na godišnjicu hapšenja Ratka Mladića, ne seti ovog kraja.

- Sve je normalno, svoko ima svoju brigu i ide za svojim problemima, jednostavno život je takav. Niko više i ne pita za Mladića dok ne dođe 26. maj i godišnjica hapšenja - kaže Stanišić.

Prema njegovim rečima "Branko Mladić nije imao nikakvih probleme i neće ih ni imati jer je on za meštane heroj".

- Branko je heroj za sve meštane Lazareva, prvo jer je skrivao godinama Ratka Mladića, a čak iako nije opet je heroj jer je sve na sebe prihvatio. Ispao je pravi čovek - kaže on.

Stanišić kaže da sa njim kao predsednikom Mesne zajednice niko od državnih organa nije pričao o hapšenju ni nakon dve godine.

- Ja nisam znao da se sprema hapšenje, a sa mnom do dana današnjeg  niko nije pričao niti me je obavesti o tom događaju. To mi je jako čudno, naročito kad se zna da su hrvatski novinari bili tog dana prvi u selu. Nacrtali su se u 8 sati, a ja kao predsednik nisam imao nikakvih informacija - kaže Stanišić.

Na naše pitanje zašto nema saobraćajne table na ulasku u mesto on odgovara:

- Nema tu table dve godine jer je neko nakon hapšenja prekrečio i napisao Mladićevo. Nakon toga smo još jednom postavili tablu ali je odmah sutradan ponovo neko precrtao i napisao isti naziv, zato više ne stavljamo tablu na ulaz u selo.

Komšinica Mladićevog brata od strica kaže da Branko pre hapšenja komadanta VRS nije bio onaj isti čovek, kao što je to sada slučaj.

- Branko je u vreme dok se u njegovoj kući krio Mladić spavao u pomoćnom objektu, a nova kuća bila je zaključana, kapija je uvek bila zatvorena, dok se kao nikada do tada traktorska prikolica parkirala uvek pored prozora. Sretala sam ga u prodavnici jednom mesečno i tom prilikom je kupovao samo brašno, jer je najverovatnije mesio hleb, a i odjednom nije više držao svinje već ovce. Kasnije smo saznali da Ratko nije voleo prasetinu da jede. Zbog svega toga Branko je i veći heroj nego Ratko - kaže nam R. G. iz Lazareva.

Još jedna od mnogobrojnih zanimljivosti ovog mesta, a što nam je odmah zapalo za oko je i to se na svega 200 metara od kuće Branka Mladića nalazi porodična kuća bivšeg direktora FK "Partizan" Nenada Bjekovića.

(Darko Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nenad_

    26. maj 2013 | 14:36

    e pa lepo videti i setiti se tih g****a,(a taman se zaboravilo ZLO tih ujedinjenih aktera DS-a i SPS-a) izdajica koji su prodali CIA-u naše heroje koji su branili samo svoj narod!

  • Krajisnik

    26. maj 2013 | 15:30

    Djenerale Ratko stobom smo vojevali SLATKO!!!

  • Bunar

    26. maj 2013 | 15:14

    Samo kod nas hapse i šalju generale u zatvor.Pa kada su trebali bili su dobri.DOS. izvor bolesti i zla.Od njih su protekla i retardirana ds.i Ldp i lsv itd itd...Ja se ne stidim što sam Srbin.Ali me je sram što me moja država hapsi.Za koju sam se borio.Neka svako svati kako hoće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA