Zemni ostaci Karađorđevića na Oplencu! (FOTO)

Posmrtni ostaci Karađorđevića danas će iz Saborne crkve u Beogradu biti prevezeni u Crkvu Sv. Đorđa na Oplencu gde će sutra biti održana državna sahrana, kojoj će risustvovati državni vrh, kao i predstavnici kraljevskih prodica iz sveta

  • 0

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Marije i kraljice Aleksandre i princa Andreja danas su iz Saborne crkve prebačeni na Oplenac.

Posmrtni ostaci članova kraljevske porodice stgli su u Crkvu Sv. Đorđa na Oplencu oko 13 časova, jer su kao, što je planom predvođeno, kovčezi krenuli iz Beograda u 11:30.

Uz intoniranje himne, zvonjavu crkvenih zvona, posmrtne ostatke četiri člana dinastije Karađorđević dočekali su vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom, članovi Upravnog odbora zadužbine, Krunskog saveta i brojni žitelji Šumadije.

Kovčege su u crkvu uneli gardisti i članovi udruženja "Kraljevina Srbija" u pratnji članova porodice Karađorđević, predstavnika države, Krunskog saveta i diplomatskog kora.

Episkop šumadijski Jovan služio je pomen u crkvi na Oplencu, dok će jutarnja liturgija u Sabornoj crkvi biti služena po blagoslovu patrijarha Irineja.

Pre unošenja u crkvu zemni ostaci na lafetima, uz pratnju konjice, prošli su kroz Topolu gde su brojni građani u špaliru odali poštu članovima dinastije zasipajući kovčege cvećem.

Crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine, a u crkvi ima 39 grobnih mesta.

Crkva na Oplencu do ponoći će biti otvorena za mimohod građana, a sutra će se održati sahrana kojoj će prisustvovati državni vrh, kao i predstavnici kraljevskih prodica iz sveta.

Najavljeno je da će u nedelju sahrani prisustvovati kralj Jordana Abdulah Drugi, emir od Kuvajta, izaslanik japanskog cara, predstavnici evropskih kraljevskih porodica, među kojima i princ Edvard, vojvoda od Kenta, koji će predvoditi britansku kraljevsku porodicu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA