OPRAŠTA SE GAZDAMA: Dugovi za socijalno osiguranje zastarevaju

Oko 180.000 zaposlenih sada ima "rupe u stažu“. Svi bi mogli da ostanu bez uslova za penziju ako se usvoji novi Predlog zakona o poreskom postupku

  • 2

U Srbiji 180.000 radnika ima "rupe u stažu" jer im poslodavci ne uplaćuju redovno doprinose. Svi oni bi mogli ostati bez uslova za penziju ukoliko prođe novi Predlog zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Ovim propisom se na "mala vrata", prvi put, uvodi da dugovi za socijalno osiguranje mogu - zastarevati.

Predlagač zakona, Ministarstvo finansija, ne vidi da je ova odredba sporna jer do „zastarelosti“ dugova ne bi trebalo ni da dođe ukoliko se naplata bude kontrolisala. A i do sada potpuno neefikasna kontrola je upravo u nadležnosti ovog ministarstva.

- Jedan od osnovnih ciljeva Predloga zakona jeste upravo ojačavanje sistema kontrole i naplate ovih obaveza . A najveći deo ovih obaveza vezuje se upravo za nepostojeće privredne subjekte ili subjekte koji se godinama nalaze u restrukturiranju ili stečaju, od kojih se ove obaveze ne mogu ni naplatiti - kaže Milica Bisić, savetnik ministra finansija.

S druge strane, u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, međutim, tvrde da bi ovaj zakon od radnika napravio najveće gubitnike.

Ovo ministarstvo optužuje Mlađana Dinkića da štiti neažurne poslodavce: Milijarde za povezivanje staža država je, inače, samo od 2004. do 2012. povezala staž za 421.604 radnika kojima su poslodavci preskočili uplate.

To je budžet koštalo 60 milijardi dinara. U ovoj godini nije predviđen takav rashod. Zato bi svi radnici sa „rupama u stažu“ mogli izgubiti pravo da sudskim putem "jure" poslodavce i tako nadoknade izgubljene godine. A samim tim, mogli bi da ostanu i bez uslova za odlazak u penziju.

- Ovaj predlog je sasvim u suprotnosti sa postojećim sistemskim zakonima. Najveća zamerka nam se i odnosila upravo na zastarevanje nenaplaćenog duga za doprinose jer, po važećim propisima, to nije moguće - kaže Dragi Vidojević, državni sekretar ovog ministarstva.

Druga zamerka se odnosila na odgovornost poslodavaca u slučaju propasti firme:

- Ako prođe ovaj zakon, svi radnici kojima nisu uplaćivani doprinosi, a preduzeće je u međuvremenu proglasililo bankrot, neće moći faktički ništa da urade. Ispašće kao da nisu ni radili u toj firmi - dodaje Vidojević.

Ipak, Ministarstvo finansija nije usvojilo nijednu primedbu. A Predlog zakona nije predstavljen ni na sednici Socijalno-ekonomskog saveta a nije vođena ni javna rasprava.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dacha

    30. maj 2013 | 14:38

    Da li i vi imate utisak da Dinkic sve ovo namerno radi? Da zeli da ekonomski unisti Srbiju?

  • Lud Zbujen

    30. maj 2013 | 13:54

    Lopovi i jedni i drugi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA