Sirijski pobunjenici traže oružje od EU, Rusija šalje Asadu S300, Izrael preti ratom!

Izraelski ministar odbrane Jaalon se oglasio nakon što je Rjabkov izjavio da njegova vlada zadržava pravo da snabde Siriju tim oružjem na osnovu dogovora iz 2010. Izrael smatra da se to oružje može koristiti i kao ofanzivno

  • 0

Sirijska opozicija pozvala je danas Evropsku uniju da što pre počne sofisticiranim oružjem da snabdeva pobunjenike koji se bore protiv snaga sirijskog predsednika Bašara Asada i pomogne im da svrgnu njegov režim.

Poziv je usledio posle odluke EU da ukine embargo na oružje sirijskim pobunjenicima, što je otvorilo mogućnost da svaka od zemalja članica Unije može da šalje oružje Asadovim protivnicima, navela je agencija AP, napominjući da se to najverovatnije neće dogoditi tako brzo.

Vlade zemalja EU su pre dva dana, posle 12 sati teških pregovora, postigle dogovor o produženju svih finansijskih i ekonomskih sankcija Siriji na godinu dana i ukidanju embarga na oružje sirijskim pobunjenicima, ali nijedna članica nema nameru da im šalje oružje narednih meseci zbog straha da ne ugroze mirovnu konferenciju koja se održava sledećeg meseca.

Neimenovani francuski zvaničnik je istakao da je "ovo teoretsko ukidanje embarga i da u praksi neće biti doneta odluka o eventualnom slanju oružja pre 1. avgusta".

IZRAEL PRETI RATOM AKO RUSIJA ASADU ISPORUČI S300

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Juval Stajnic izjavio je danas da protivavionski sistem S 300 koji će, kako se očekuje, Rusija isporučiti Siriji, može takođe da se koristi kao ofanzivno oružje i da obara izraelske civilne avione iznad Tel Aviva.

Izraelske snage su od početka ove godine izvele tri vazdušna udara u Siriji. Mete udara, koje ta zemlja nije zvanično priznala, bile su, kako se veruje, pošiljke oružja libanskom Hezbolahu, savezniku Sirije i Irana.

Isporuka ruskih protivavionskih sistema bi mogla da ograniči sposobnost delovanja izraelske ratne avijacije.

U Moskvi zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov nije rekao da li je Rusija isporučila neki od navodno četiri naručena sistema protivvazdušne odbrane.

On je, međutim, kazao da Rusija od sporazuma neće odustati, uprkos jakim kritikama Zapada i Izraela.

Izraelski ministar Stajnic je optužio tu zemlju da "ohrabruje podršku brutalnom režimu isporukom takvog sistema, u trenutku kada sirijski predsednik Bašar el Asad ubija sopstvene civile".

On smatra da unapređeni sistemi, takođe, mogu da padnu u ruke pogrešnih pobunjeničkih grupa ili Asadovih iranskih saveznika, preneli su izraelski mediji. Ministar je naglasio da se Izrael još nada da će ubediti Rusiju da suspenduje prodaju sistema S 300.

Ministar odbrane Jaalon se oglasio nakon što je Rjabkov izjavio da njegova vlada zadržava pravo da snabde Siriju tim oružjem na osnovu dogovora iz 2010. Rjabkov je ocenio da bi to bio stabilizujući faktor koji bi odvratio spoljnu intervenciju u Siriji.

Što se nas tiče, to je pretnja, rekao je ministar Jaalon, dodavši da u ovoj fazi ne može reći da se radi o eskalaciji. On je napomenuo da oružje još nije na putu i izrazio nadu da ni neće biti.

- Ako, bože oprosti, dospe do Sirije, znaćemo šta da radimo - naglasio je Jaalon.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA