MOSKVA: Bez ublažavanja kazne "Pusi Rajotu"

Predsedavajuća suda Olga Jegorova je danas izjavila da je članicama te grupe potvrdila presudu iz prošle godine za "huliganizam motivisan verskom mržnjom" i negirala da je taj slučaj politički motivisan

  • 2

Moskovski gradski sud, najviša sudska instanca ruske prestonice, odbacio je žalbu pank grupe Pusi Rajot na presudu zbog učešća na protestima protiv Vladimira Putina.

Predsedavajuća suda Olga Jegorova je danas izjavila da je članicama te grupe potvdila presudu iz prošle godine za "huliganizam, motivisan verskom mržnjom" i negirala da je taj slučaj politički motivisan, prenela je agencija AP, pozivajući se na izveštaje ruskih medija.

- One su jednostvno huliganke - rekla je Jegorova.

Advokat grupe Pusi Rajot Irina Hrunova je izjavila da odluka Moskovskog suda nije neočekivana i najavila da će se žaliti ruskom Vrhovnom sudu.

Navodi sudija nisu ubedili advokate te pank grupe koji i dalje ostaju pri tvrdnji da su kazne koje su dobile njene članice neosnovane i nezakonite.

Tri članice te pank grupe - Marija Aljehina, Nadežda Tolokonjikova i Jekaterina Samucevič izazvale su skandal u Rusiji svojom "pank molitvom“ u moskovskom hramu Hrista Spasitelja i porukom "Bogorodice, oteraj Putina". Moskovski sud je sve tri osudio na kazne zatvora, ali je Samucevič kasnije puštena na izdržavanje uslovne kazne nakon što je više od šest meseci provela u pritvoru.

- Ne mogu da komentarišem postupke ili reči predsednice Moskovskog gradskog suda, ali ću nastaviti da se borim potiv nepravde - rekla je Hrunova.

Aljehina, koja sa koleginicom iz grupe Tolokonjikovom služi dvogodišnju zatvorsku kaznu, prošle sedmice je otpočela štrajk glađu u znak protesta zbog, kako je rekla, sudskog kršenja njenih prava nakon što je sudija odbio njen zahtev da prisustvuje saslušanju za uslovnu kaznu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    29. maj 2013 | 19:22

    још да пооштре казну !!!

  • B.

    29. maj 2013 | 15:29

    Tako i treba,moronke se nasle da ismevaju drzavu,da se zna red! Za nauk drugima....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA