HAG: Danas presuda Stanišiću i Frenkiju!

Jovicu Stanišića (62) i Franka Simatovića (62) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila za šta je tužilaštvo zatražilo kaznu doživotnog zatvora

  • 3

Haški Tribunal izrećiće danas presudu bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću-Frenkiju.

 

Podsećamo, Stanišić i Simatović su optuženi za zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

 

Stanišića (62) i Simatovića (62) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila. Ta krivična dela u optužnici su kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

 

U završnoj reči, kojom je suđenje okončano januara ove godine, tužilaštvo je zatražilo da Stanišiću i Simatoviću bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

 

Odbrane su tražile da optuženi budu oslobođeni, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njihovu krivicu ni po jednoj tački optužnice. Stanišića i Simatovića uhapsile su vlasti Srbije tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

 

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojici su izjavila da nisu krivi.

 

(D. Z. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    30. maj 2013 | 07:27

    malo je..malo..trebalo smo ih još potabanati,pa da znamo zašto robijamo..

  • Onako1

    30. maj 2013 | 10:03

    nista ti nisi potabanao, rat ste izgubili i trajno ste osudjeni kao zlocinci , niste ubili tudji narod no svoj za sva vremena !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA