BAŠAR AL-ASAD: Ruski S300 stigao u Siriju!

Pošiljka takvih visokoefikasnih raketnih sistema zemlja-vazduh podstiče strahovanja od daljeg zaoštravanja odnosa sa Izraelom, s obzirom na to da je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju

  • 3

Sirija je već dobila prvu pošiljku savremenih ruskih protivavionskih raketa S300, izjavio je sirijski predsednik Bašar al-Asad u intervjuu jednoj libanskoj televiziji.

Rusija je obećala da će početi da šalje te odbrambene sisteme Siriji ubrzo nakon odluke Evropske unije da ne obnovi embargo na isporuke oružja sirijskoj opoziciji.

- Sirija je dobila prvu pošiljku ruskih raketa S300 -rekao je Asad u intervjuu za Televiziju "Al Manar", povezanu s Hezbolahom, koji će biti emitovan danas kasnije, i dodao da će ostatak isporuke stići uskoro, preneo je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Pošiljka takvih visokoefikasnih raketnih sistema zemlja-vazduh podstiče strahovanja od daljeg zaoštravanja odnosa sa Izraelom, s obzirom na to da je Sirija saopštila da će direktno odgovoriti ako Izrael izvrši bilo kakve dalje vazdušne napade na sirijsku teritoriju.

Takođe se strahuje da bi te rakete mogle da ugroze napore za održavanje mirovne konferencije o Siriji u junu u Ženevi.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem u sredu je za isti libanski medij izjavio da su sirijske naoružane snage ponovo u ofanzivi.

Lider pobunjenika Selim Idriš je ranije rekao za Bi-Bi-Si da Hezbolah vrši "invaziju" na Siriju, potvrdivši da više od 7.000 boraca tog libanskog šiitskog pokreta učestvuje u napadima na grad Kusair, koji je pod kontrolom pobunjenika.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u izjavi za ruske medije rekao da postoji utisak da radikalna sirijska opozicija čini sve što može da izazove vojnu intervenciju, preneo je Itar-Tass.

- Nacionalna koalicija i njeni regionalni sponzori čine sve što mogu u nastojanju da spreče početak političkog procesa i koriste sve načine, uključujući "pranje mozga" na Zapadu, sa ciljem izazivanja vojne intervencije. Takve postupke smatramo nedopustivim - rekao je Lavrov.

- Verujemo da Nacionalna koalicija nije jedini predstavnik sirijskog naroda i da u opoziciji postoje i druge ozbiljne grupe - dodao je Lavrov, i naglasio da Koalicija nema nikakvu konstruktivnu platformu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA