Izrael će graditi još 1.000 jevrejskih domova u Istočnom Jerusalimu!

Ugovor o izgradnji 300 domova u kvartu Ramot je potpisan, a još 797 placeva je ponuđeno na prodaju u Gilu, kraj Vitlejema na Zapadnoj obali. Izrael Ramot i Gilo ne smatra jevrejskim naseljima i izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim, kako kažu, ostati večna prestonica Izraela

  • 2

Izrael se priprema da izgradi više od 1.000 novih domova za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalimu dok američki državni sekretar Džon Keri pokušava da doprinese obnovi regovora između te zemlje i Palestinaca, saopštila je jedna nevladina organizacija.

Ugovor o izgradnji 300 domova u kvartu Ramot je potpisan, a još 797 placeva je ponuđeno na prodaju u Gilu, kraj Vitlejema na Zapadnoj obali.

Izrael Ramot i Gilo ne smatra jevrejskim naseljima i izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim, kako kažu, ostati večna prestonica Izraela.

Izraelska vojska osvojila je istočni Jerusalim u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije je anektiran, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Tada je osvojena i Zapadna obala i pojas Gaze, gde Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu, s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Direktor nevladine organizacije Deni Sejdeman izjavio je za AFP da su planovi odobreni prošle godine ali da su najnoviji koraci o primeni procurili u medije iz kancelarije ministra za stanovanje i izgradnju Urija Arijela. Taj ministar i sam živi u jednom jevrejskom naselju i on je iz partije Jevrejski dom, koja drži stranu jevrejskim naseljenicima. Partija je ušla u vladajuću koaliciju nakon izbora u januaru.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je nedavno naredio zamrzavanje izgradnje naselja, što inače nije zvanično potvrđeno, u pokušaju da ne ispadne kako on podriva Kerijeva nastojanja.

Postoji de fakto zamrzavanje u ovom trenutku,ali je bilo nekoliko novih jedinica ( stambenih) od izbora, kazao je Sejdeman. On je dodao da objavljujući činjenicu da se ostvaruje izgradnja koja je odobrena ranije, Arijel teži da primora Netanijahua da ili odobri ili zaustavi radove.

Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je da odluka Izraela uništava napore prvog diplomate Vašingtona da oživi mirovni proces koji je u zastoju više od četiri i po godine.

Vesti o planovima za izgradnju objavljene su posle manje od nedelju dana od najnovije Kerijeve runde pregovora s izraelskim i palestinskim liderima u okvuru četvrte posete regionu od februara, kada je postao državni sekretar.

On je u nedelju obelodanio plan od 4 milijarde dolara za oživljavanje palestinske ekonomije, ali je naišao na hladan odgovor .Jedan savetnik palestinskog predsednika Mahmuda Abasa kazao je da se neće nuditi političke koncesije za ekonomske beneficije.

Abas je pozvao na kraj okupacije naše zemlje, kako je kazao, od strane Izraela, evakuaciju naselja i oslobađanje palestinskih zatvorenika. On neće da se vrati za pregovorački sto dok Izrael ne zamrzne izgradnju u jevrejskih naseljima. Netanjahu se, međutim, zalaže za obnovu pregovora bez postavljanja preduslova, u čemu ga, sudeći po izjavama, podržava i Keri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosnjak

    30. maj 2013 | 15:51

    SAMO NEKA GRADE I NEK TROSE NOVCA STO VISE JER SAM BOG IH NAVLACI NA TAKVO NESTO A POSLE KAD IM IRAN POSALJE KOJU BOMBICU ,E VIDET CEMO TAD JEVREJE...

  • Dacha

    30. maj 2013 | 14:42

    Tako mi trebamo u pristini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA