U beogradske škole neće biti uvedeno seksualno obrazovanje!

Za sada je samo u osnovnim školama u obavezan deo nastavnog programa uvršteno zdravstveno vaspitanje, čiji je sastavni deo ne samo seksualno obrazovanje već i edukacija na polju prevencije narkomanije i nasilja, pravilne ishrane i higijene

  • 5
KUPANJE MATURANATA U FONTANI Foto: Tanjug

Za razliku od vojvođanskih školaraca koji će uskoro dobiti priliku da se seksualno obrazuju i to izučavajući poseban predmet - reproduktivno vaspitanje, prestonički đaci kako saznaje Telegraf, neće još uvek imati to zadovoljstvo.

Barem ga neće izučavati u okviru posebnog predmeta, jer za to kako nadležni kažu još uvek nema uslova.

- Ministarstvo zdravlja je pokrenulo inicijativu da se u škole uvede zdravstveno vaspitanje, u okviru kojeg bi seksualno obrazovanje bilo samo jedan segment – počinje priču za Telegraf pedijatar dr Melanija Ilić ispred Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja dodajući da je zahtev proosleđen Ministarstvu prosvete.

Iz Ministarstva prosvete su pak tražili mišljenje nadležnih iz Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji su se složili da u škole treba uvesti zdravstveno vaspitanje kao poseban predmet, čiji bi sastavni deo bilo ne samo seksualno obrazovanje već i edukacija na polju prevencije narkomanije i nasilja, pravilne ishrane i higijene.

- Za sada je samo u osnovnim školama u obavezan deo nastavnog programa uvršteno zdravstveno vaspitanje. Preporučeno je da se realizuje kroz sve predmete, a profesorima i školama je ostavljen način na koji će ga realizovati – kaže Ilićeva dodajući da to ipak nije dovoljno, ali da se svakako ne slaže ni sa time da bi seksualno obrazovanje trebalo uvesti u škole kao poseban predmet.

- Mislim da je suvislo uvoditi ga kao poseban predmet pre svega zbog preopterećenosti đaka postojećim gradivom. Teško bi bilo inkorporirati još jedan predmet u postojeći program. Nama trebaju trajna rešenja, a ne privremena – dodaje Ilićeva objašnjavajući, međutim da bi zdravstveno vaspitanje trebalo da bude obavezan, poseban predmet koji bi se našao ne samo u programu osnovnih, već i srednjih škola.

Podsetimo, kao glavni razlog uvođenja reproduktivnog vaspitanja u čak pet gimnazija i isto toliko strukovnih škola, pokrajinske vlasti su navele pre svega problem neobrazovanosti mladih, posebno kada je reč o značaju upotrebe kontraceptivnih sredstava.

- Poražavajuće zvuči podatak da, dok putem telesne oplodnje, uslovno rečeno, u Vojvodini napravimo 1.000 dece, dotle bude obavljeno 100.000 prekida trudnoće. Neobrazovanost mladih izražena je i po pitanju seksualno prenosivih bolesti, planiranja porodice, kao i metoda koje omogućavaju rađanje u pravo vreme - objasnila je pokrajinska sekretarka za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vesna Kopitović.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    15. jul 2013 | 23:23

    Dovoljno su oni edukovani o sexu bez brige!

  • Dejan

    16. jul 2013 | 00:55

    Ne se*i darko, seksualno obrazovanje je vrlo bitna stvar, i treba učiti decu o zastiti, a ne da se prvi put sreću sa tim tek kada dobiju ne daj Bože nešto... Primer za to sam i sam. To ne sme biti ni tabu tema, a ne sme se ni potcenjivati kao što se radi sada.

  • Marija Ovuka

    16. jul 2013 | 00:21

    Naravno da djeca znadu za sex,ali pitanje je sta i koliko znadu.Taj predmet obavezno uvesti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA