KONAČNO REŠENJE ZA ŠVAJCARCE: U naredne tri godine kredit se vraća po kursu po kom ste ga uzeli

Na primeru rate od 500 švajcvaraca, to znači umanjenje od 60 do 95 franaka

  • 1

Narodna banka Srbije donela je rešenje za kredite u "švajcarcima" koje će omogućiti građanima da u naredne tri godine otplaćuju takav kredit po kursu na dan odobravanja kredita, korigovano za rast švajcarskog franka u odnosu na evro, najviše osam odsto.

Guverner NBS Jovanka Tabaković istakla je da je preporuka koncipirana tako da najveće umanjenje imaju korisnici koji su najviše pogođeni kretanjem kursa.

- Građani koji su uzimali kredite tokom 2007. i prvih devet meseci 2008. godine, kada je švajcarski franak bio najslabiji u odnosu na evro, a takvih je najviše, i u naredne tri godine otplaćivali bi rate koje su za 12 do 19 odsto niže od njihovih tekućih rata - rekla je Tabaković.

Na primeru rate od 500 švajcvaraca, to znači umanjenje od 60 do 95 franaka. Banke bi najkasnije do 1. avgusta ponudile korisnicima tih kredita zaključenje aneksa ugovora o stambenom kreditu u skladu sa preporukom.

NBS je odlučila da bi banka pri otplati svakog kredita obračunavala zapravo razliku između pretpostavljene otplate po sadašnjem kursu i otplate po preporučenom kursu i tu razliku knjižila kao odloženo potraživanje. Na potraživanje čija je naplata odložena u skladu sa ovom preporukom, banke ne bi obračunavale i naplaćivale kamatu.

Kako navodi NBS, rok dospeća svakog odloženog potraživanja ne bi mogao da bude kraći od tri godine od dana kada je utvrđeno odloženo potraživanje, osim kada je preostali period otplate kredita kraći od tri godine.

- Banke bi ovu preporuku trebalo da primene na što je moguće širi krug korisnika kredita indeksiranih u francima - fizičkih lica, a naročito na korisnike onih kredita čiji je iznos u momentu odobravanja iznosio do 80.000 evra, prema međuvalutnom odnosu evro-franak na dan odobravanja - ističe se iz NBS.

Predlaže se da banke najkasnije do 1. avgusta 2013. godine ponude korisnicima kredita zaključenje aneksa ugovora o stambenom kreditu u švajcarskim francima u skladu s ovom preporukom, s tim što bi rok za izjašnjenje fizičkih lica o ovoj ponudi bio 31. decembar 2013.

godine.

- Banka neće od klijenta naplatiti nikakvu naknadu, niti eventualne troškove koje može imati u vezi s obavljanjem poslova u skladu sa ovom preporukom. Narodna banka Srbije preduzeće odgovarajuće aktivnosti kako bi se umanjili ili izbegli eventualni troškovi i naknade trećih lica koje bi korisnici stambenih kredita u švajcarskim francima mogli da snose u vezi sa primenom ove preporuke. Bankama se preporučuje i da

klijentima koji imaju dospele, a neizmirene obaveze po osnovu stambenog kredita u francima, u skladu sa posebnim okolnostima svakog pojedinačnog slučaja, ponude aneks ugovora, odnosno restrukturiranje kredita u skladu sa ovom preporukom - zaključuje NBS.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ranko

    2. jun 2013 | 09:21

    Toliko je NBS kokodakala oko pripreme resenja za kredite u svajcarcima, a ono nista. Obicna crkvena vodica!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA